Alegeri SUA 2016. FBI ia „în serios“ riscul amestecului străin în alegerile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Comey Foto: AFP
James Comey Foto: AFP

Biroul Federal de Investigaţii din SUA ia „foarte în serios“ riscul amestecului unei ţări străine în procesul electoral american. Declaraţia a fost făcută joi directorul FBI, James Comey, în cursul unei conferinţe despre serviciile americane de informaţii, relevă France-Presse.

Comey a subliniat că Biroul Federal de Investigaţii ia „foarte în serios afirmaţia că un stat străin este pe punctul de a căuta să influenţeze procesul nostru electoral, fiind vorba să îl perturbe, să îl influenţeze, să provoace discordie ori să semene îndoială“.

„Nu voi dezvălui ce facem, însă lucrăm din greu pentru a încerca să înţelegem dacă există un asemenea fenomen, care îi sunt dimensiunile şi care sunt intenţiile şi motivaţiile“ autorilor săi, a adăugat el.

Chiar dacă administraţia americană nu a afirmat oficial că Moscova este cea vinovată, iar directorul FBI s-a ferit să menţioneze explicit Rusia, mai mulţi experţi sunt de părere că la originea piratării serverelor Partidului Democrat şi a publicării unor e-mailuri incomode pentru Hillary Clinton în urmă cu câteva săptămâni se află Kremlinul.

Cu toate acestea, directorul FBI a minimizat riscul ca numărarea voturilor în ziua alegerilor să fie perturbată de eventuale atacuri informatice.

„Numărarea voturilor în această ţară tinde să fie puţin prăfuită şi într-un anumit fel este o binecuvântare, pentru că face lucrurile mai dificile pentru cineva care încearcă să afecteze sistemul de numărare“, a explicat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite