Administraţia Trump a suspendat programul de căutare a copiilor ucraineni răpiţi de Rusia. Se șterg probe ale unor crime de război, avertizează aleși democrați
0Administraţia preşedintelui Trump a pus capăt unei iniţiative finanţate de guvern şi condusă de Laboratorul de Cercetare Umanitară al Universităţii Yale (Yale HRL) care monitoriza deportarea în masă a copiilor din Ucraina. Decizia a fost luată în contextul eforturilor de a reduce o gamă largă de programe guvernamentale, precum şi majoritatea asistenţei externe, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Democraţi din Camera Reprezentanţilor cer administraţiei preşedintelui Donald Trump să restabilească acest program care ajută la urmărirea a mii de copii ucraineni răpiţi de Rusia.
În urma acestei decizii, cercetătorii au pierdut accesul la o multitudine de informaţii, inclusiv imagini din satelit şi alte date, despre aproximativ 30.000 de copii răpiţi de Rusia din Ucraina, avertizează aceștia.
„Avem motive să credem că datele din arhivă au fost şterse definitiv. Dacă este adevărat, acest lucru ar avea consecinţe devastatoare”, au scris congresmenii democraţi, conduşi de alesul statului Ohio, Greg Landsman, într-o scrisoare adresată secretarului de stat Marco Rubio şi secretarului Trezoreriei Scott Bessent, văzută de Reuters marți şi care urma să fie trimisă miercuri.
Informaţii despre stoparea acestui program şi scrisoarea democraților au fost relatate pentru prima dată de The Washington Post. Subiectul a devenit public în aceeaşi zi în care preşedintele Donald Trump a vorbit la telefon cu omologul rus Vladimir Putin despre o încetare a ostilităţilor pe o perioadă de 30 de zile, cu care liderul rus a fost de acord doar parțial.
Democrații avertizează asupra consecințelor închiderii programului
O persoană familiarizată cu programul de urmărire a declarat că anularea contractului Departamentului de Stat cu Yale HRL a dus la ştergerea unor probe pentru crime de război în valoare de 26 de milioane de dolari, iar asta ar ajuta la protejarea liderului de la Kremlin.
„Au luat 26 de milioane de dolari din banii contribuabililor americani folosiţi pentru date despre crimele de război şi i-au aruncat la gunoi, inclusiv dosarele tuturor copiilor”, a spus persoana.
„Dacă vrei să îl protejezi pe preşedintele Putin de urmărirea penală, distrugi acel lucru. Şi au făcut-o. Este versiunea finală, admisibilă în instanţă, cu toate metadatele”, a spus sursa.
Scrisoarea membrilor Camerei Reprezentanţilor cere, de asemenea, administraţiei Trump să impună sancţiuni pentru a pedepsi oficiali din Rusia şi Belarus implicaţi în răpirea copiilor.
„Aceste încălcări flagrante şi recunoscute în mod deschis ale drepturilor copiilor acordate de dreptul internaţional impun consecinţe”, se arată în scrisoare.
În scrisoare democrații denunță faptul că Yale HRL nu mai are acces la imaginile din satelit necesare pentru a urmări mişcările copiilor răpiţi.
„Guvernul nostru oferă un serviciu esenţial”, unul care nu necesită transferul de arme sau bani în Ucraina, „pentru a urmări obiectivul nobil de salvare a acestor copii. Trebuie să reluăm imediat activitatea pentru a ajuta Ucraina să aducă aceşti copii acasă”, se arată în scrisoarea democraţilor.
Ucraina a numit răpirea şi transferul în Rusia sau pe teritoriul ocupat de forţele ruse a zeci de mii de copii ucraineni, fără consimţământul familiei sau al tutorilor, o crimă de război care se încadrează în definiţia ONU a genocidului.
Rusia a declarat că evacuează oameni în mod voluntar şi pentru a proteja copiii vulnerabili din zona de război.
În martie 2023, Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, şi a preşedintelui rus Vladimir Putin în legătură cu răpirea copiilor ucraineni. Rusia a denunţat mandatele ca fiind „scandaloase şi inacceptabile”.
Un purtător de cuvânt al Eurojust a declarat marţi că a fost informat de Washington că îşi încetează sprijinul pentru Centrul Internaţional pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune împotriva Ucrainei, care colectează dovezi pentru urmărirea penală a preşedintelui rus, printre altele. Procurorul special american care colabora la acest proiect în cadrul Eurojust, Jessica Kim, ar urma să plece ca parte a opririi finanţării.