A murit fosta primă-doamnă a SUA, Rosalynn Carter. Căsătoria cu cel mai longeviv președinte din istorie

0
Publicat:

Fosta primă-doamnă a Statelor Unite, Rosalynn Carter, s-a stins din viață duminică, la vârsta de 96 de ani. Ea se afla la reședința din Plains, Georgia, alături de soțul ei, Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte din istoria americană.

Rosalynn Carter în tinerețe FOTO Twitter/ X
Rosalynn Carter în tinerețe FOTO Twitter/ X

În ultimele zile, Rosalynn Carter a primit îngrijiri paliative, iar familia a fost alături de ea în momentele ei de suferință, notează AFP. Potrivit comunicatului emis de fundația care gestionează imaginea și moștenirea politică a lui Jimmy Carter, fosta Primă Doamnă s-a stins „în pace, cu familia alături”, la reședința lor din Plains.

Viața sa și căsătoria cu Jimmy Carter

Rosalynn Carter s-a născut pe 18 august 1927, în Plains, Georgia, SUA. S-a căsătorit cu Jimmy Carter în anul 1946. Cei doi au format un cuplu solid și au avut patru copii împreună: Amy Carter, Jack Carter, James Carter, Donnel Carter.

"Rosalynn a fost partenera mea de la egal la egal în tot ceea ce am realizat", declara cândva fostul preşedinte democrat.

Casa Albă a găzduit cuplul Carter între anii 1977 și 1981, iar mandatul lui Jimmy Carter a fost unul marcat de provocări și succese. În perioada în care a îndeplinit rolul de Prima Doamnă a Statelor Unite, Rosalynn Carter s-a implicat activ în numeroase cauze, concentrându-se în special asupra problemelor de sănătate mintală și a problemelor sociale.

După plecarea de la Casa Albă, Rosalynn Carter a continuat să se implice în diferite activități umanitare și de caritate. A fost o susținătoare pasionată a drepturilor omului și a problemei sănătății mintale.

Pentru eforturile sale în domeniul sănătății mintale, Rosalynn Carter a primit mai multe premii și onoruri, inclusiv Medalia de Aur a Congresului pentru contribuțiile aduse în acest domeniu.

Totodată, Jimmy Carter, fostul președinte democrat, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Cel mai în vârstă fost lider al Statelor Unite are în prezent vârsta de 99 de ani și primește îngrijiri paliative încă din luna februarie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite