WSJ: Rusia recrutează mercenari din Siria care să o ajute la capturarea Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Război în Ucraina. Harkov Foto Profimedia
Război în Ucraina. Harkov Foto Profimedia

Rusia recrutează luptători experimentaţi din Siria ca să-i ajute la invadarea Ucrainei, au declarat patru oficiali americani pentru The Wall Street Journal, preluat de Business Insider.

Moscova este interesată în special de sirieni cu experienţă în lupta urbană, în speranţa că aceştia ar putea ajuta forţele ruse să încercuiască Kievul, capitala şi cel mai mare oraş al Ucrainei, au declarat oficialii americani pentru WSJ.

Nu este clar câţi luptători sirieni au fost recrutaţi sau dacă aceştia au fost deja dislocaţi în Ucraina. Un oficial american a declarat pentru WSJ că o parte dintre ei sunt deja în Rusia unde se pregătesc de luptă.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privirea la relatarea WSJ.

Rusia operează în Siria din 2015, când a lansat o intervenţie militară pentru a ajuta guvernul sirian să lupte împotriva rebelilor în războiul civil în curs.

Deir Ezzor 24, un portal medial din Siria, a scris săptămâna trecută că Rusia oferă între 200 şi 300 de dolari mercenarilor dispuşi să meargă în Ucraina timp de şase luni pentru a „opera în calitate gardieni”. Potrivit publicaţiei, Rusia contractează sirieni care au luptat în războiul din Libia. Reuters a raportat în 2020 că Rusia a angajat sute de mercenari sirieni pentru a lupta în Libia.

Luptători străini s-au alăturat războiului şi de partea Ucrainei. La câteva zile după ce a început asaltul rusesc pe scară largă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat crearea unei Legiuni internaţionale destinate cetăţenilor străini care doresc să lupte în Ucraina împotriva Rusiei.

Veterani britanici şi americani au răspuns apelului şi au plecat spre Ucraina. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că 3.000 de americani au aplicat ca să se alăture noii legiuni internaţionale. Câteva sute au sosit în Ucraina săptămâna trecută, a informat Military Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite