Vladimir Putin spune că vrea să scape lumea de nazişti, dar îi adăposteşte în Rusia şi se foloseşte de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, la mitingul pentru susinerea războiului din Ucraina de pe stadionul Lujniki din Moscova
Vladimir Putin, la mitingul pentru susinerea războiului din Ucraina de pe stadionul Lujniki din Moscova

Liderul de la Kremlin încearcă să folosească stereotipurile, realitatea distorsionată şi trauma persistentă a ţării sale după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi justifica invadarea Ucrainei.

Cu legi memoriale şi parade militare, preşedintele rus a modelat un mit al victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în 1945. O bază pe care se bazează acum pentru a-şi califica inamicii drept neonazişti şi a-şi justifica expansionismul în Ucraina.

Un argument de propagandă construit de la zero pe care preşedintele rus îl invocase cu câteva zile înaintea lansării ofensivei, apoi din nou în ziua atacului. A scos de la naftalină un termen care a fost puţin auzit după 1945: „denazificare”. Insistând pe comparaţia între Germania nazistă şi Ucraina lui Volodimir Zelenski, liderul de la Kremlin a mers până acolo încât a acuzat Kievul de „genocide“.

Dacă în Occident aceste referiri au putut părea cam anacronice, ele se înscriu în Rusia într-un cult al „Marelui război de apărare a patriei“, cum este numit al doilea război mondial în ţară. O politică a memoriei care trece printr-o reabilitare a rolului lui Stalin (1878-1953) şi urmăreşte să refacă măreţia sovietică, a cărei armată a triumfat asupra celui mai mare rău al secolului al XX-lea, scrie nouvelobs.com.

O retorică deja utilizată

Să-ţi numeşti duşmanii nazişti? Manevra nu e nouă, subliniază Galia Ackerman, istoric şi specialistă a lumii ruse. „Stalin îi numea deja nazişti pe cei care cereau mai multă libertate şi democraţie. Mareşalul Tito [conducătorul Iugoslaviei, 1892-1980] de exemplu - nu conta că el a luptat împotriva germanilor în timpul războiului”, explică ea.

Reluând retorica duşmanului nazist, preşedintele rus se poziţionează ca moştenitor al măreţiei sovietice. Aplicată Ucrainei, această ameninţare fantomă îi permite lui Vladimir Putin, care nu recunoaşte deloc identitatea naţională ucraineană, să-şi justifice expansionismul. Astfel, propaganda Moscovei se aplică atunci când îi descrie pe liderii ucraineni ca pe nişte barbari care comit genocid sprijiniţi de miliţii neonaziste.

Şi de vreme ce propaganda nu se împiedică de adevăr, a fost depăşită o nouă etapă de la începutul războiului: dacă Europa susţine Ucraina, e pentru că, în fond, nici ea nu a fost denazificată cu adevărat! Un asemenea discurs, al cărui inevitabil rezultat ar consta într-o reactivare a războiului rece, ar trebui să ne provoace. În 2005, Vladimir Putin afirma că destrămarea URSS este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea. Pare că de atunci se străduie s-o repare.

Serghei Markov, un analist pro-Kremlin care apare frecvent la televiziunea de stat, susţine că naziştii moderni ai Ucrainei nu sunt anti-evrei, ci anti-ruşi – pentru că aceasta este agenda pe care el susţine că agenţiile de informaţii occidentale le-au stabilit-o. În naraţiunea propagandistică din ce în ce mai complicată a Rusiei, reluată de Putin în discursurile sale, Occidentul sprijină „naziştii” Ucrainei ca o modalitate de a degrada moştenirea rusă a Ucrainei şi de a folosi ţara ca platformă pentru distrugerea Rusiei.

Misiunea de „denazificare” a lui Putin înseamnă din ce în ce mai mult că este hotărât să „distrugă toţi ucrainenii”, a scris ministrul ucrainean al informaţiei , Oleksandr Tacenko, pe Facebook, în rusă.

„Acest lucru este mai rău decât nazismul”, a subliniat oficialul de la Kiev.

„Această retorică este greşită de fapt, respingătoare din punct de vedere moral şi profund ofensivă”, au spus cercetătorii genocidului şi nazismului din întreaga lume într- o scrisoare deschisă după invazia rusă. Chiar dacă Ucraina are grupuri de extremă dreaptă, au spus ei, „nimic din toate acestea nu justifică agresiunea rusă şi caracterizarea greşită gravă a Ucrainei”.

Printre numeroasele pretexte fantastice ale preşedintelui rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, nevoia urgentă de „denazificare” a acesteia poate fi cea mai absurdă. Ucraina nu este liberă de extremişti , dar afirmaţiile lui Putin sunt pură dezinformare . De fapt, el îi sprijină de ani de zile pe neo-nazişti şi pe supremaţiştii albi, inclusiv pe mercenari şi separatişti din 2014.

Putin nu se luptă cu neonazismul . Îl hrăneşte, turnând şi mai mult gaz oe foc.

Putin nu zice nimic despre grupul supremasit alb cunoscut sub numele de Mişcarea Imperială Rusă sau RIM, pe care Departamentul de Stat l-a desemnat organizaţie teroristă în 2020. Cu aprobarea tacită a Kremlinului, grupul operează tabere paramilitare lângă Sankt Petersburg , în care neonaziştii şi supremaţiştii albi din toată Europa sunt antrenaţi în tactici teroriste.

În 2016, teroriştii instruiţi de RIM au efectuat o serie de atacuri împotriva unui adăpost de refugiaţi în Suedia, potrivit Departamentului de Stat . La fel ca Grupul Wagner, RIM a desfăşurat luptători pentru a ajuta războiul de lungă durată al Kremlinului din estul Ucrainei . Grupul a furnizat forţă de muncă atât de necesară, inclusiv oameni care sunt instruiţi în tactici asimetrice şi operaţiuni de sabotaj.

Rusia foloseşte grupuri neonaziste pentru mult mai mult decât operaţiuni de luptă. Cercetările arată că o componentă cheie a campaniei Kremlinului de exploatare a fisurilor din Occident este folosirea supremaţiştilor albi transnaţionali pentru a promova extremismul violent motivat rasial şi etnic.

O mulţime de ideologi şi agenţi neo-nazi americani au călătorit în Rusia, după cum a scris The New York Times în 2016, pentru a participa la conferinţe de reţea , ilustrând legăturile internaţionale tulburătoare dintre această mişcare şi Rusia.

Rusia serveşte, de asemenea, drept refugiu pentru extremişti, unul dintre cei mai periculoşi neonazişti din America găsind adăpost la Putin. BBC a raportat în 2020 că Rinaldo Nazzaro , liderul american al grupului paramilitar al supremaţiştilor albi The Base, locuia în Rusia şi conducea grupul din Sankt Petersburg. (Conversaţiile pe canalele online extremiste sugerează că Nazzaro ar fi putut renunţa din acest rol de la invadarea Ucrainei de către Rusia, poate la ordinul gazdelor sale.)

FBI descrie Baza ca un „grup extremist violent motivat rasial” care „căută să accelereze căderea guvernului Statelor Unite, să incite un război rasial şi să stabilească un etno-stat alb”. Potrivit BBC, un videoclip pus online în martie 2019 „îl arată pe Nazzaro în Rusia purtând un tricou cu imaginea preşedintelui Vladimir Putin împreună cu cuvintele „Rusia, putere absolută”.

Putin a tolerat şi a activat o reţea transnaţională de supremaţie albă care se întinde pe tot globul. Este încă un instrument din setul de instrumente pe care Moscova o foloseşte pentru a diviza democraţiile şi a submina instituţiile democratice. Supremaţiştii albi susţinuţi de Rusia fac schimb de idei şi resurse, atât online, cât şi offline, pentru a da putere partenerilor care au aceleaşi opinii din întreaga lume.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite