Un opozant al lui Putin a murit în arest la domiciliu, după ce a fost învinuit de „înaltă trădare”

0
0

Fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, care a fost acuzat de „înaltă trădare” fiindcă ar fi transmis Chinei secrete de stat, a murit, duminică, 2 octombrie, în timp ce se afla în arest la domiciliu, relatează The Moscow Times.

Valeri Mitko, savant rus, a murit.
Omul de știință rus Valeri Mitko a murit în timp ce se afla în arest la domiciliu. FOTO Profimedia

Omul de știință a fost învinuit în anul 2020 că ar fi împărtășit Chinei informații despre tehnologia de detectare a submarinelor. De atunci a fost plasat în arest la domiciliu, riscând astfel o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. 

Mitko a negat acuzațiile aduse lui și a susținut că informațiile pe care le-ar fi împărtășit se găsesc în domeniul public.

Savantul se numără printre mai mulți academicieni ruși care au fost condamnați la închisoare pentru cooperarea cu state străine în ultimii ani. 

„În ciuda tuturor lucrurilor, Valeri Bronislavovici a rezistat bine, a glumit mult și a fost hotărât să lupte până la capăt”, a afirmat Pervîi Otdel, o rețea de avocați și activiști care l-a reprezentat. 

Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, conform unui comunicat al casei de avocatură însărcinată cu apărarea lui Mitko. 

Profesorul Valeri Mitko a devenit un alt savant supus torturilor sistemului represiv al Rusiei”, potrivit Pervîi Otdel. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite