Fostul șef CIA, dacă Rusia ar utiliza arme nucleare: „Îi vom scufunda lui Putin fiecare navă din Marea Neagră și orice forțe din Ucraina!“

0
Publicat:

SUA ar distruge trupele rusești și ar scufunda flota din Marea Neagră, dacă Putin ar decide să folosească arme nucleare în Ucraina, a anunțat un general american în retragere, citat de ABC News.  Fostul director al CIA şi generalul de patru stele în retragere al Armatei, David Petraeus a explicat că SUA și aliații vor răspunde fără să stea pe gânduri, dacă liderul de la Kremlin va recurge la folosirea armelor nucleare.

David Petraeus, general american cu patru stele, fost șef al CIA
David Petraeus amenință Rusia cu distrugerea trupelor și a flotei FOTO Profimedia

Într-un interviu acordat postului ABC News, fostul șef al CIA a explicat că va fi eliminată orice forță rusească pe care o vor identifica pe câmpul de luptă.

 „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO colectiv, care ar elimina orice forţe convenţionale ruseşti pe care le putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi, de asemenea, în Crimeea, precum şi fiecare navă din Marea Neagră”, a precizat generalul.

Norvegia cumpără arme pentru front

Între timp, Ucraina se întăreşte pe zi ce trece pe front. Norvegia se alătură Danemarcei şi Germaniei în acţiunea de a cumpăra arme de artilerie, pentru a fi expediate în Ucraina.

Valoarea totală este de 92 de milioane de euro, conform relatărilor postului norvegian TV2. Ministrul norvegian al apărării, Bjo›rn Arild Gram, a spus că există „o nevoie puternică” de a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei şi că trebuie achiziţionate mai multe arme din industria de război.

 „Acum ne unim forţele pentru o achiziţie unică”, a spus oficialul amintit. Propunerea de a trimite mai multe arme în Ucraina are un sprijin politic puternic în Norvegia.

Avem o mare majoritate în Parlament care doreşte să ajute Ucraina în apărarea ei împotriva Rusiei”, a adăugat Gram.

Eșecurile militare ale liderului de la Kremlin

Probabilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să apeleze la arme nucleare tactice în Ucraina crește pe măsură ce se simte încolțit din pricina eșecurilor sale militare, spune un fost ofițer CIA.

„Cred că șansele ca [Putin] să dezescaladeze sunt aproape de zero... pur și simplu nu poate renunța la atât de mult teren, să fie perceput ca pierzând războiul și în același timp să continue să fie liderul Rusiei. Probabilitatea de a apela la arme nucleare – cel puțin la armele nucleare tactice – crește pe zi ce trece”, a declarat Robert Baer marți pentru CNN.

După ce Ucraina a reușit să recupereze mii de kilometri de teritoriu, în urma contraofensivei derulate recent pe fronturile estic și sudic, Putin s-a văzut nevoit să își schimbe abordarea și să declare mobilizarea parțială a populației, pas pe care a încercat să-l evite sau cel puțin să îl amâne. Măsura a declanșat proteste în Rusia și un exod al cetățenilor ce pot fi încorporați, în timp ce Kremlinul a recunoscut că s-au comis anumite erori în ceea ce privește înrolările pentru războiul din Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite