Ucrainenii sunt pe cale să cucerească Lîman. Panică în rândul bloggerilor militari ruși

0
0

Bloggerii militari ruși au discutat despre câștigurile ucrainene din jurul Lîmanului cu o îngrijorare crescută pe 28 septembrie, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta cu o înfrângere iminentă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.

Soldat ucreainean implicat în contraofensiva din Harkov FOTO Profimedia
Soldat ucreainean implicat în contraofensiva din Harkov FOTO Profimedia

Mai mulți bloggeri și corespondenți militari ruși au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și lucrează pentru a finaliza învăluirea trupelor rusești din Lîman și de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneț din această zonă.

Bloggeri ruși au afirmat că trupele ucrainene amenință pozițiile rusești și liniile de comunicații care sprijină gruparea Lîman. Prăbușirea „buzunarului” Lîman va avea, probabil, consecințe foarte importante pentru gruparea rusă din nordul regiunii Donețk și din vestul regiunii Lugansk.

Conducerea militară rusă nu a reușit să stabilească condițiile de informare pentru o potențială înfrângere iminentă a Rusiei în Lîman. Ministerul rus al Apărării nu a abordat pierderile actuale ale Rusiei în jurul Lîmanului și nici nu s-a pregătit pentru prăbușirea acestui sector al liniei frontului, ceea ce probabil va reduce și mai mult moralul deja scăzut al rușilor.

Anterior, autoritățile militare ruse nu au reușit să stabilească condiții de informare suficiente pentru pierderile rusești în urma primelor etape ale contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, ceea ce a devastat moralul și a dus la panică în rândul forțelor rusești de pe axa estică. Furia ulterioară a spațiului informațional naționalist rusesc a jucat probabil un rol în determinarea Kremlinului de a ordona mobilizarea parțială în zilele care au urmat contraofensivei inițiale, într-o încercare dezordonată de a consolida liniile rusești. Viitoarele câștiguri ucrainene în jurul unor zone critice din Donețk și din regiunea Lugansk ar putea să creeze și mai multe fisuri între naționaliștii ruși și conducerea militară, precum și între forțele rusești și superiorii lor.

Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexării teritoriului ucrainean

Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexării teritoriului ucrainean ocupat de Rusia pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă rusească, deși data de 30 septembrie rămâne cea mai probabilă pentru un fel de anunț de anexare.

ISW a prognozat pe 27 septembrie că președintele rus Vladimir Putin va anunța probabil anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean ocupat pe 30 septembrie, în discursul său planificat în fața ambelor camere ale parlamentului rus.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 28 septembrie că Rusia va „îndeplini aspirațiile locuitorilor din LNR, DNR, Zaporojie și regiunile Herson de a fi împreună cu Rusia” în „viitorul apropiat”.

Cu toate acestea, președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a anunțat la 28 septembrie că Duma de Stat ar trebui să organizeze sesiunile de aderare pentru a aproba anexarea teritoriului ucrainean ocupat pe 3 și 4 octombrie.

Kremlinul a decis „să nu grăbească lucrurile”

Publicația de opoziție, Meduza, a citat surse de la Kremlin la 28 septembrie, care au afirmat că Kremlinul a decis „să nu grăbească lucrurile”. Sursele respective au declarat pentru Meduza că „efectul de PR al [anexării] va fi aproape zero” din cauza nemulțumirii largi față de mobilizarea parțială din Rusia. Meduza a raportat că Kremlinul a efectuat un sondaj de opinie publică care a demonstrat nemulțumirea largă a rușilor și ar putea încerca să rectifice nemulțumirea publică față de mobilizare înainte de a anunța anexarea.

Liderii administrațiilor de ocupație numiți de ruși din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk au transmis fiecare un apel președintelui rus Vladimir Putin cerându-i acestuia să le recunoască referendumurile false și să le ureze bun venit în Rusia.

Aceștia se vor întâlni probabil cu Putin în zilele următoare pentru a-și prezenta cererile. Putin ar putea anunța aceste negocieri de aderare, mai degrabă decât anexarea finală, în discursul său din 30 septembrie.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite