LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin semnează vineri tratatele de anexare. Țările care au furnizat Ucrainei cele mai multe arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbușirea „buzunarului” Lîman va avea probabil o consecință extrem de importantă pentru gruparea rusă din nordul Donețkului și vestul regiunii Lugansk și ar putea permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a Oblastului Lugansk și în zona Severodonețk-Lîsîceansk.

Lupte în apropiere de Lyman. Foto: Profimedia
Lupte în apropiere de Lyman. Foto: Profimedia

UPDATE 18.14 Scenariul în care regimul lui Putin ar cădea: ce ar putea urma pentru Rusia

Decretarea mobilizării parțiale a slăbit susținerea regimului lui Putin, iar dacă armata Rusiei va suferi o altă înfrângere majoră pe câmpul de luptă cel mai probabil soarta lui este pecetluită, scrie Anatol Lieven, director al programului Eurasia din cadrul Quincy Institute for Responsible Statecraft.

Decretarea mobilizării parțiale semnalează eșecul total al strategiei lui Putin în Ucraina, dar și o recunoaștere tacită a faptului că „operațiunea sa militară specială” este în realitate un război în toată regula. Putin a amânat cât a putut să decidă mobilizarea parțială pentru că s-a temut că va suscita oprobriul public. Asta s-a întâmplat, ceea ce înseamnă un risc important pentru regimul lui Putin, în timp ce o nouă înfrângere majoră probabil că i-ar pecetlui soarta.

Dacă Putin anexează teritoriile în care a organizat referendumuri ar putea exista cel puțin două consecințe – nu se va pune problema unor negocieri de pace, ci cel mult a unor armistiții instabile, în timp ce practic războiul s-ar prelungi pe termen nedefinit; Moscova urmărește să obțină monede de schimb în viitoare negocieri, ținând cont că Rusia nu a recunoscut în 2014 porțiunile din Donbas, care la acea vreme s-au autoproclamat independente. În schimb, s-a angajat în negocieri privind statutul lor, rezultatul fiind Acordurile de la Minsk (2015). Detalii aici

UPDATE 18.03 Moscova face liste cu cei care pleacă din țară: ce se va întâmpla cu ei

Rusia alcătuiește liste cu persoanele care pleacă din țară în contextul decretării mobilizării parțiale și le-a sugerat acestora că mașinile le-ar putea fi confiscate, anunță Interfax.

„Alcătuim liste cu toți cei care pleacă acum. Credeți că pleacă și nimeni nu vede cine a plecat, de ce au plecat?“, a întrebat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, la o reuniune de miercuri a camerei inferioare a parlamentului rus. El a adăugat în fața deputaților ruși că mulți oameni au abandonat mașinile la graniță și că „trebuie să ne gândim și cui să dăm aceste mașini”. „Poate familiilor acelor băieți care au plecat la luptă. Ar fi corect”, a mai spus acesta. Detalii aici

UPDATE 16.24 Avertismentul soldaților ruși pentru noii recruți: „Veți muri aici. Ceva rău se apropie cu toată forța”

Campania de mobilizare parțială a Rusiei se desfășoară de aproximativ o săptămână. Unii recruți au fost trimiși deja pe front fără pregătire sau cu arme din cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mulți soldați ruși care au luptat pe frontul din Ucraina au povestit pentru site-ul Meduza ce înseamnă pentru ei această mobilizare.

Site-ul a ales să schimbe numele soldaților, astfel încât identitatea lor să nu fie în pericol. 

Kirill, un soldat care a luptat în Ucraina, a spus că s-a simțit nepregătit și că în prima zi pe front și-a dat seama că e cea mai mare greșeală din viața sa.

„Credeam că acolo existau formațiuni naziste de un anumit fel, cum ar fi Sectorul de Dreapta, [Batalionul] Aidar, [Batalionul] Azov. În plus, mă uitasem la o grămadă de filme [rusești] precum Solțepiok și Opolcenoșka. În plus, toate canalele Telegram și TV erau concepute pentru a ne pompa [acele lucruri în] creiere.”, a mărturisit soldatul.

Continuarea aici

UPDATE 15.40 NATO, despre scurgerile de la Nord Stream: Acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile

Un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în urma a ceea ce el a numit acte de ''sabotaj'' asupra conductelor Nord Stream, conform Agerpres.

  ''Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile'', a menţionat Consiliul Nord-Atlantic într-o declaraţie postată pe website-ul NATO. Detalii aici  

UPDATE 14.51 Celebrul lunetist Wali revine în Ucraina. Principala sarcină a unității pe care o va comanda

Lunetistul canadian Wali, 40 de ani, pe care rușii au pretins că l-au ucis, dar el era în viață și se întorsese acasă, în Quebec, a declarat, într-un interviu pentru ziarul german Bild, că a revenit pe frontul din Ucraina, unde va conduce o unitate specială de 150 de soldați.

Wali a mers în Ucraina, la începutul lunii martie pentru a sprijini armata Kievului, iar după aproape două luni și mai multe misiuni, lunetistul a ajuns acasă, la soția și fiul său.

Continuarea aici

UPDATE 14.08 Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ocupate

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, transmit agenţiile de presă internaţionale.

''Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri - n.r.)'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

Vor fi semnate acorduri ''cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse'', a precizat Peskov.

Peskov a mai anunţat că Putin va susţine tot vineri un ''amplu discurs'', după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare şi se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiţi de Moscova, conform AFP.

UPDATE 13.48 De ce Europa nu a învățat cum să se apere singură

La 30 de ani de când războaiele din Balcani au revelat incapacitatea Vestului Europei de a gestiona un conflict pe tărâm european, răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina reflectă cât de puțin s-au schimbat lucrurile de atunci, relatează Politico.

Franța și Germania în special s-au frământat ani la rândul să explice de ce Europa eșuează să fie o forță militară de sine stătătoare. După ce Donald Trump a instituit politica sa „America First”, panica a crescut până la cer, determinându-i pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Angela Merkel să lanseze avertismente sumbre legate de faptul că Europa ar trebui să înțeleagă că nu mai poate depinde atât de mult de SUA pentru apărarea ei.

Macron vorbește continuu despre necesitatea ca Europa să-și stabilească propria agendă de securitate doar că promisiunile sale, la fel ca și ale altor politicieni europeni experimentați, în sensul unei „autonomii strategice” prin care să fie redusă dependența militară de SUA, rămân în mare parte la nivel de retorică.

Continuarea aici

UPDATE 13.01 Liderii celor patru regiuni separatiste au mers la Moscova pentru a finaliza anexarea

 Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident, informează joi AFP.  

Responsabilii instalaţi de Moscova în regiunile Doneţk, în estul Ucrainei, precum şi în Zaporojie şi Herson, în sud, au sosit la Moscova miercuri seara, cu avionul, potrivit agenţiilor de presă ruse, potrivit Agerpres. 

„Sunt la Moscova”, a anunţat la rândul său, joi, pentru agenţia de presă TASS, responsabilul instalat de Rusia la conducerea regiunii Lugansk (est), Leonid Pasecinik. El urma să fie primit de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a oficializa anexarea regiunii Lugansk de către Rusia. Detalii aici

UPDATE 12.11 Ucrainenii încearcă să scape din teritoriile care urmează a fi anexate: „De ce fugiți din Rusia?"

Război în Ucraina. În timp ce Rusia se pregătește de anexarea teritoriilor ocupate, după ce a organizat așa zisele referendumuri în patru provincii, sute de ucraineni au reușit să scape din aceste zone prin ultimul punct de control rusesc. Mulți au spus că au fugit deoarece nu credeau că vor mai avea această șansă.

„O mulțime de oameni lasă totul în urmă. Sunt locuri care sunt complet pustii", a spus Lyubomir Boyko. „Toată lumea vrea să fie în Ucraina și de aceea toată lumea pleacă.”, a mai spus acesta.

Continuarea aici

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 11.34 Unele dintre cele mai importante arme folosite în războiul din Ucraina nu sunt noi și nici sofisticate

Câteva arme mai noi, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS de producție americană și dronele de atac TB2 de producție turcească, au dominat titlurile din presă, dar armele mai vechi, în principal modele din epoca sovietică, sunt cele care încă duc greul războiului din Ucraina, scrie Business Insider.

„Multe dintre cele mai importante sisteme de armament (folosite de armata ucraineană, n. red.) nu sunt noi”, a declarat expertul militar american Rob Lee la o conferință găzduită recent de centrul de reflecție New America.

De exemplu, în momentul invadării Ucrainei de către Rusia, se aștepta ca forțele aeriene ruse să joace un rol decisiv ținând cont de superioritatea lor față de forțele aeriene ucrainene. În schimb, forțele aeriene ruse aproape că nu au contat în acest război, piloții lor fiind reticenți în a opera în spațiul aerian al Ucrainei din cauza pierderilor grele suferite la începutul războiului.

Continuarea aici

UPDATE 10.55 Acordul asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aşteptat înainte de 7 octombrie

Un acord asupra noului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este aşteptat înaintea summitului informal al Uniunii Europene prevăzut pentru săptămâna viitoare, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Reuniunea informală la nivel înalt a UE, ce va avea loc la Praga în 7 octombrie, se va concentra pe ''referendumurile'' din regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse şi posibile anexări ale zonelor respective de către Rusia, pe ameninţările nucleare ale Moscovei şi pe recentele avarii de la gazoductele Nord Stream, scrie Agerpres.

De asemenea, liderii statelor membre ar urma să dezbată diferite idei privind plafonarea preţului energiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât "Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin 'simulacrele' de referendumuri din teritoriile ocupate.

Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de 7 miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a explicat Von der Leyen.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.

Ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - împreună cu Polonia şi Irlanda susţin o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia. Cele cinci state vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.

UPDATE 09.51 Zelenski cere direct ajutorul liderilor occidentali împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, transmite Reuters.

Zelenski a discutat cu oficiali de cel mai înalt nivel din Regatul Unit, Canada, Germania, Turcia şi alte ţări, solicitând mai mult sprijin militar şi sancţiuni mai dure împotriva Moscovei, iar ulterior le-a mulţumit pentru susţinere. Detalii aici

UPDATE 09.10 Ruşii care au afirmat la granița cu Georgia că Rusia este țară agresoare ar putea fi pedepsiți

Cetățenii ruși care au trecut în Georgia și au semnat la graniță un document prin care recunoșteau Rusia ca țară ocupantă au comis o infracțiune împotriva națiunii lor și vor fi pedepsiți dacă se vor întoarce în Rusia, a declarat miercuri președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS.

„Poate că este un lucru bun că cei care au semnat acest document au plecat. Nu este nevoie să îi reținem. Ei ne-au trădat deja. Cu toate acestea, trebuie să le spunem că au comis o crimă - împotriva țării și poporului lor și dacă se gândesc să se întoarcă, vor fi pedepsiți conform legii”, a declarat el.

Continuarea aici

UPDATE 08.03 SUA vor impune sancțiuni împotriva celor care ajută Rusia să cumpere arme

Statele Unite intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care ajută Rusia să achiziționeze arme și tehnologii pentru utilizarea lor ulterioară în Ucraina, a anunțat miercuri secretarul adjunct al Trezoreriei Elizabeth Rosenberg, vorbind la o audiere a Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Congresului SUA. Detalii aici

UPDATE 07.31 SUA anunță că nu va recunoaşte „niciodată” anexările Rusiei

„Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor „referendumuri” denunţate de Kiev şi Occident, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE 07.00 Țările care au furnizat Ucrainei cele mai multe echipamente militare. Echipamentul rusesc capturat de luptătorii FAU este în top.  

Sursa: Nexta TV via Twitter
Sursa: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.17 Milbloggeri ruși au discutat despre câștigurile ucrainene în jurul lui Lymanului cu îngrijorare sporită pe 28 septembrie, sugerând că forțele ruse din această zonă se pot confrunta cu o înfrângere iminentă. Mai mulți bloggeri ruși și corespondenți militari proeminenți au susținut că trupele ucrainene au avansat spre vest, nord și nord-est de Lyman și „lucrează” pentru a finaliza învăluirea trupelor ruse în Lyman și de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Doneț în această zonă. Mibloggeri ruși au declarat că trupele ucrainene amenință pozițiile și liniile de comunicare ruse care susțin gruparea Lyman. Prăbușirea „buzunarului ”Lyman va avea probabil o consecință extrem de importantă pentru gruparea rusă din nordul Donețkului și vestul regiunii Lugansk și ar putea permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a Oblastului Lugansk și în zona Severodonețk-Lysychansk.

Conducerea militară rusă nu a reușit să stabilească condițiile de informare pentru potențiala înfrângere iminentă a Rusiei în Lyman. Ministerul rus al Apărării nu a menționat nimic despre pierderile actuale teritoriale ale Rusiei în jurul Lymanului și nici nu s-a pregătit pentru a anunța prăbușirea acestui sector al primei linii, ceea ce probabil va reduce și mai mult moralul rus deja scăzut. Autoritățile militare ruse nu au reușit anterior să stabilească condiții suficiente de informare pentru pierderile ruse în urma primelor etape ale contraofensivelor ucrainene din regiunea Harkov, devastând moralul și ducând la panică în rândul forțelor ruse de pe axa estică. Furia ulterioară a spațiului informațional naționalist rus a jucat probabil un rol în determinarea Kremlinului să ordone mobilizarea parțială în zilele următoare contraofensivei inițiale a Ucrainei, într-o încercare de a întări liniile rusești.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 05.32 Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexării teritoriului ucrainean ocupat de ruși pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă rusă, deși 30 septembrie rămâne data cea mai probabilă pentru un anunț de anexare. ISW a prognozat pe 27 septembrie că președintele rus Vladimir Putin va anunța probabil anexarea rusă a teritoriului ucrainean ocupat, pe 30 septembrie în discursul său planificat către ambele camere ale parlamentului rus. Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 28 septembrie că Rusia va „împlini aspirațiile rezidenților din LNR, DNR, Zaporijia și oblastele Herson de a fi împreună cu Rusia” în „viitorul apropiat”. Cu toate acestea, președintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a anunțat pe 28 septembrie că Duma de Stat ar trebui să țină sesiunile de aderare pentru a aproba anexarea teritoriului ucrainean ocupat pe 3 și 4 octombrie. Meduza, organ de opoziție în limba rusă cu sediul în Letonia, a citat surse de la Kremlin care au susținut că Kremlinul a decis „să nu grăbească lucrurile”. Aceste surse au spus pentru Meduza că „efectul PR de la [anexare] va fi aproape zero” din cauza nemulțumirii largi față de mobilizarea parțială din Rusia. Meduza a raportat că Kremlinul a efectuat un sondaj de opinie considerat ulterior ca nesatisfăcător, care a demonstrat nemulțumirea amplă a Rusiei.

Liderii administrației de ocupație numiți de Rusia din regiunile Herson, Zaporizhia, Donețk și Lugansk au făcut un apel către președintele rus Vladimir Putin, ca până pe 28 septembrie, președintele rus să recunoască referendumurile false și să le ureze bun venit în Rusia. Liderii ocupației ruse din fiecare regiune se vor întâlni probabil cu Putin în zilele următoare pentru a-și prezenta cererile. Putin ar putea anunța acele negocieri performative de aderare, mai degrabă decât anexarea finală, în discursul său din 30 septembrie.

UPDATE 05.03  Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis dosare penale de colaboraționism împotriva a 16 persoane care au ajutat la organizarea „referendumurilor” ilegale.  

image
image

UPDATE 04.25 Autoritățile ruse continuă să trimită recruți proaspăt mobilizați și neantrenați pentru a consolida în mod direct rămășițele sever lovite ale diferitelor unități, inclusiv la unități care au fost considerate anterior a fi principalele forțe de luptă convenționale ale Rusiei. Statul Major ucrainean a raportat că bărbați ruși proaspăt mobilizați au sosit pentru a întări elemente ale Regimentului 1 de tancuri din Divizia 2 de infanterie motorizată a Armatei 1 de tancuri de gardă în zone nespecificate ale Ucrainei fără nicio pregătire. Imaginile de pe rețelele de socializare din 27 septembrie arată un soldat rus mobilizat în 1 Regimentul de tancuri explicând că va fi trimis să lupte în regiunea Herson în termen de două zile fără nicio pregătire de bază, după cum a raportat ISW ieri. Armata 1 de tancuri de gardă a fost considerată principala forță mecanizată a Rusiei înainte de 24 februarie, iar faptul că elementele sale sunt întărite cu oameni neantrenați este în concordanță cu evaluările anterioare ale ISW că chiar și cele mai multe unități de elită din Rusia au suferit pierderi substanțiale în Ucraina. și, prin urmare, sunt din ce în ce mai afectate. Adăugarea de forțe nou mobilizate la elementele Armatei 1 de Tancuri de Gardă este puțin probabil să împrumute acestor unități vreo putere de luptă decisivă.

UPDATE 03.09 Estul Ucrainei: (linia Vovchansk-Kupiansk-Izyum-Lyman)

Forțele ucrainene au continuat probabil să obțină câștiguri semnificative în jurul Lymanului pe 28 septembrie, înaintând dinspre nord de-a lungul arcului Zelena Dolyna-Kolodiazi și dinspre sud-est în jurul Yampilului. Imaginile de luptă geolocate coroborează afirmațiile făcute de bloggerii ruși conform cărora ucrainenii au preluat controlul asupra Zelenei Dolyna (la 15 km nord de Lyman) și au împins spre est pentru a prelua controlul asupra Kolodiazi (la 11 km nord-est de Lyman). Mai multe surse ruse au indicat că trupele ucrainene au împins la sud-est de Kolodiazi și luptă la periferia Torske, la doar 12 km nord-est de Lyman. Milbloggeri ruși au susținut, de asemenea, că trupele ucrainene s-au acumulat lângă Yampil (13 km sud-est de Lyman) și au spart liniile defensive rusești de acolo pentru a împinge spre Torske din sud-vest. Surse ruse au discutat în plus despre câștigurile ucrainene la nord-vest de Lyman și au susținut că trupele ucrainene atacă Shandryholove, la aproximativ 10 km nord-vest de Lyman. Imaginile geolocalizate arată că trupele ucrainene au eliberat Novoselivka, chiar la sud de Shandryholove și la 10 km nord-vest de Lyman. Câțiva bloggeri ruși și-au exprimat îngrijorarea crescândă că forțele ucrainene încearcă să preia controlul asupra drumului Svatove-Lyman, care este în prezent o linie de comunicație fundamentală pentru gruparea rusă din Lyman.

Trupele ucrainene au continuat, de asemenea, operațiunile ofensive în jurul Kupyanskului pe 28 septembrie. Imaginile geolocalizate arată trupe ucrainene ridicând steaguri ucrainene peste Kivsharivka, la aproximativ 10 km sud-est de Kupyansk. Milbloggeri ruși au susținut că trupele ucrainene au preluat controlul stației Kupyansk-Uzlovaya, la 8 km sud-est de Kupyansk, la periferia Kivsharivka.Surse ruse au sugerat că trupele ucrainene încearcă să avanseze spre nord-est de Kupyansk de-a lungul liniei Pervshyi Lyman-Tavilzhanka. Un corespondent militar rus proeminent a susținut că toate unitățile ruse s-au retras în întregime din Kupiansk pe 28 septembrie, deși nu este clar unde se redistribuie acele unități.

UPDATE 02.20 Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Oficialii militari ucraineni au păstrat în mare măsură tăcerea operațională cu privire la acțiunile specifice ucrainene din regiunea Herson, pe 28 septembrie, dar au declarat că trupele ucrainene continuă bătăliile de poziție în locații nespecificate pentru a-și consolida și îmbunătăți pozițiile de-a lungul Axei de Sud. Oficialii militari ucraineni au reiterat, de asemenea, că trupele ucrainene continuă o campanie de interdicție pentru a viza echipamentele rusești de logistică, militare și de transport, precum și zonele de concentrare, în Oblastul Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că forțele ruse retrag rezerve din direcția Crimeea pentru a întări linia de front sudică actuală împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene.

Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit două zone principale din regiunea Herson, ca parte a campaniei continue de interdicție a Ucrainei, pe 27 și 28 septembrie: în jurul orașului Herson și lângă Beryslav, la aproximativ 70 km est de orașul Herson. Imaginile geolocalizate arată consecințele unei lovituri ucrainene HIMARS asupra Oleshky, la 8 km sud-est de orașul Herson. Surse ruse au postat, de asemenea, imagini cu consecințele unei lovituri ucrainene asupra Colegiului Politehnic Herson din orașul Herson, unde se spune că existau trupe ruse. Surse ucrainene au declarat, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit zonele de concentrare ruse de lângă Beryslav.

Surse ucrainene au raportat că trupele ucrainene au efectuat manevre terestre limitate în vestul Oblastului Herson pe 27 și 28 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc asupra Bezimenne, la 15 km sud-vest de Davydiv Brid și în apropierea râului Inguleț care curge de-a lungul frontiereri Hersonului cu regiunea Mykolaiv. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat, de asemenea, că trupele ruse au încercat să atace Bezimenne din pozițiile din Chkalove, la 7 km sud-est de Bezimenne. Surse ruse au discutat despre diverse rotații de trupe ucrainene la nord-vest de orașul Herson, lângă Posad-Pokrovske și în vestul Oblastului Herson, lângă Andriivka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 01.53 Efortul principal rusesc — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat atacurile la sol fără succes în regiunea Donețk pe 28 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Bakhmut, lângă Zaitseve, Mayorsk, Mykolaivka Druha, Odradivka și Zalizne (toate la 15 km de Bakhmut) și la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske. O sursă rusă a susținut că forțele Grupului Wagner au luptat la Odradivka și au avansat spre pozițiile ucrainene din Zaitseve. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că forțele speciale cecene „Akhmat” și alte forțe ruse și proxy controlează Spirne (25 km nord-est de Bakhmut) și au respins un atac la sol ucrainean asupra așezării pe 28 septembrie. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol eșuate la sud-vest de orașul Donețk, lângă Pobieda, Novomykhailivka și Pavlivka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 01.26 Efort de susținere – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene).

Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie, aer și rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 28 septembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Mykolaiv și orașul Zaporijia. Surse ucrainene au raportat că artileria grea rusă și loviturile cu rachete Grad au deteriorat infrastructura critică din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. Surse ucrainene au mai susținut că sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât rachetele de croazieră rusești Kh-59 deasupra Kryvyi Rih, Regiunea Dnipropetrovsk și Odesa pe 28 septembrie.

UPDATE 00.49 Oficialii ruși de recrutare militară contrazic în mod deschis liniile directoare declarate public ale Kremlinului de mobilizare pentru a îndeplini cerințele de cotă. Comisarul militar al regiunii Novosibirsk Evgheni Kudryavtsev a declarat la 28 septembrie unei agenții de știri siberiene că oficialii ruși vor mobiliza „în mod natural” bărbați care nu sunt rezerviști pentru a îndeplini cerințele militare. Kudryavtsev a spus că recrutorii vor începe prin a mobiliza oameni cu o anumită experiență și într-un anumit interval de vârstă, dar că atunci când acea rundă de mobilizare nu le îndeplinește toate cerințele (probabil se referă la cotele dictate de Kremlin), comisarii vor mobiliza apoi bărbați fără experiență militară sau pe unii care nu ar trebui înrolați, având în vedere restricțiile de mobilizare. Aceste restricții includ studenții actuali, părinții a patru sau mai mulți copii mici, pensionarii.

Cu toate acestea, Kremlinul le ordonă oficialilor săi să schimbe percepția publicului asupra mobilizării în masă. Guvernatorul rus al Sevastopolului ocupat, Mihail Razvozhaev, a anunțat pe 27 septembrie că se interesează personal de cazurile de bărbați mobilizați din greșeală din Sevastopol și a afirmat că administrația sa va returna oamenii mobilizați din greșeală la casele lor. Presa și vocile Kremlinului împărtășesc din ce în ce mai mult povești individuale în care centrele de recrutare militară au eliberat câțiva bărbați care nu erau apți pentru serviciu în urma implicării oficialilor locali sau cu ajutorul presei de stat de la Kremlin pentru a sugera că erorile sunt corectate, așa cum a raportat ISW pe 26 septembrie. În acest scop, postul de propagandă de la Kremlin, RT a anunțat că organizația sa de caritate „Vom continua să acționăm” va face publice astfel de întâmplări și îi va sprijini bărbații care cred că au fost mobilizați în mod greșit, constituind o primă încercare de a răspunde guvernului pe care Kremlinul o va folosi probabil pentru a acuza în continuare birocrații de incompetență pentru îndeplinirea cotelor dictate de Kremlin.

UPDATE 00.17 Oficialii ruși de ocupație au continuat să stabilească condițiile pentru a mobiliza forțat sau a recruta civili ucraineni în părțile ocupate de ruși din Ucraina. Milițiile Populare ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au împărtășit informații despre pedepse mai stricte rusești pentru dezertare, insubordonare, predare și evitarea mobilizării pe 28 septembrie. Miliția DNR le-a cerut adepților săi „să vă hotărâți – sunteți un apărător al patriei sau un dezertor?” și a avertizat că pedepsele pentru dezertare vor fi „înăsprite semnificativ” în conformitate cu legislația rusă, de îndată ce DNR se alătură Rusiei. DNR și LNR și-au mobilizat forțat populațiile în diferite grade din 2014 și nu au comentat dacă populațiile lor vor fi supuse mobilizării ruse.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat la 28 septembrie că șefii administrațiilor de ocupație ale lui Herson și Zaporijia plănuiesc mobilizarea parțială a civililor ucraineni de îndată ce Rusia va anexa aceste regiuni. Cu toate acestea, șeful Administrației Ocupației Herson, Vladimir Saldo, a susținut că niciun rezident al Oblastului Herson nu va fi mobilizat atunci când Oblastul Herson se va alătura Rusiei și că regiunea va oferi doar batalioane de voluntari pentru a lupta împotriva Ucrainei. Rămâne neclar dacă Saldo va rămâne responsabil de ocuparea regiunii Herson de către Rusia după ce Kremlinul va anexa regiunea Herson. Consilierul ucrainean al administrației militare a regiunii Herson din Ucraina, Serhiy Klan, a raportat că forțele ruse au început în mod neașteptat să permită bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani să părăsească din nou Hersonul pe 28 septembrie, după ce au închis granița pentru bărbații în vârstă de luptă, pe 25 septembrie. ISW a evaluat anterior că forțele ruse i-ar fi putut împiedica bărbații în vârstă de luptă să fugă din Ucraina ocupată pentru a păstra forțele pentru mobilizare forțată sau conscripție după ce Kremlinul și-a oficializat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile ruse încep să restricționeze circulația cetățenilor ruși în regiunile de graniță ruse pentru a face față afluxului sutelor de mii de bărbați ruși care încearcă să fugă din țară. The Associated Press a raportat că peste 197.000 de ruși au fugit deja prin granițele terestre în Georgia, Finlanda, Kazahstan și Mongolia între 21 și 28 septembrie, provocând blocaje de trafic lungi de kilometri la punctele de trecere a frontierei. Guvernatorul Republicii Ruse Osetia de Nord-Alania, Serghei Menyailo, a declarat pe 28 septembrie un „regim de alertă înaltă” prin care a fost restricționată intrarea mașinilor în Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia. Menyailo a ordonat, de asemenea, înființarea de facilități hrană, adăpost și igienă pentru cetățenii care așteptau în ambuteiaje lungi de kilometri de la granița ruso-georgiană. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a abordat zvonurile conform cărora entitățile nespecificate le cer rușilor care au trecut granița cu Georgia să semneze un document prin care se recunoaște agresiunea și ocuparea teritoriilor georgiane de către Rusia.

Sunt din ce în ce mai puține șanse de a scăpa de mobilizare. Birou mobil la granița ruso-finlandeză.
Sunt din ce în ce mai puține șanse de a scăpa de mobilizare. Birou mobil la granița ruso-finlandeză.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite