„The Moscow Times“: O armată de hârtie

0
0
Armata rusească în uniforme din cel de-al Doilea Război Mondial FOTO AFP
Armata rusească în uniforme din cel de-al Doilea Război Mondial FOTO AFP

Armata rusă tocmai şi-a început recrutările de primăvară şi oficialii spun că plănuiesc să strângă 153.000 de tineri. De data aceasta, regulile de recrutare sunt mult mai dure. În trecut, toţi studenţii erau, automat, scutiţi de armată. Acum, doar studenţii din anumite domenii, cunoscute doar de oficialii armatei, vor fi scutiţi de îndeplinirea datoriei către ţară.

Anumiţi oficiali ai Apărării susţin că principala problemă este că populaţia e neserioasă, deoarece peste 230.000 de tineri nu răspund ordinelor de recrutare.

Vladimir Putin a impus o sarcină imposibilă Ministerului Apărării: să formeze o armată de un milion de soldaţi, chiar dacă Rusia se scufundă într-o gaură neagră a demografiei. Pentru a forma o armată de un milion de oameni e nevoie să se recruteze între 550.000 şi 600.000 de oameni anual. Totuşi, doar 600.000 de oameni împlinesc 18 ani anual şi anumite estimări susţin că numărul, de fapt, abia ajunge la 500.000.

În aceste condiţii, birocraţia militară are probleme. Unii se bazează pe măsuri draconice, cum ar fi ameninţarea cu închisoarea, în timp ce alţii caută noi abordări.

Deoarece Putin a dat un ordin imposibil, singura soluţie pentru ofiţeri este să inventeze acest număr. Pentru a face asta, trebuie să pretindă că oamenii care în mod normal fac orice să nu fie recrutaţi, sunt deja în slujba armatei. Şi se pare că Ministerul Apărării chiar este pregătit să mintă şi vrea să le ofere studenţilor un stagiu militar nominal, în companii „atletice“ sau „academice“, dar şi posibilitatea de a studia într-un program mai flexibil.

Din nefericire, liderii ruşi consideră că este necesară o armată de un milion de oameni, chiar dacă această armată există doar pe hârtie. Asta înseamnă că se apropie deja de un deficit de 270.000 de bărbaţi. Aşa că de ce n-ar spune că soldaţii lipsă îşi fac datoria în escadrilele academice? 

 Editorial „The Moscow Times“, publicat pe 15 aprilie 2013

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite