Televiziunea rusă a trucat imaginile de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Oficialii comitetului Olimpic: „Care e problema?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artificii la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci FOTO Reuters
Artificii la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci FOTO Reuters

Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu cinci fulgi de zăpadă plutitori care s-au transformat în cele cinci cercuri care formează simbolul JO, provocând un spectaculos foc de artificii, în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Problema este că nu s-a întâmplat aşa.

În realitate, doar patru fulgi s-au deschis. Cele cinci cercuri urmau să se unească şi să declanşeze un foc de artificii. Dar cum un fulg nu s-a dezvoltat, nici artificiile nu au mai avut loc. Pentru telespectatorii Rossiya 1, însă, nu a existat nicio problemă, întrucât eroarea a fost tăiată la montaj şi înlocuită cu filmarea de la repetiţii. Producătorii au confirmat că au înlocuit imaginile, motivând că este important să se păstreze imaginea simbolurilor Olimpice, scrie Associated Press. 

Gafă la Jocurile Olimpice de la Soci: un cerc nu s-a deschis

Oficialii Jocurilor Olimpice au apărat strategia Rusiei de a înlocui imaginile, spunând că nu sesizează care ar fi problema.  „Este vorba despre o ceremonie foarte tehnică, foarte bine organizată. Iar spectacolul în sine a fost unul fantastic. Să fiu sincer, nu văd care este problema“, a spus britanicul Mark Adams, de la Comitetul Olimpic Internaţional. El a adăugat că evenimentul extravagant „s-a văzut chiar mai bine la televizor“. 

Cercurile de la Jo de la Soci

Konstantin Ernst, director executiv de creaţie al ceremoniei de deschidere, a declarat că el a fost cu ideea să transmită la TV imaginile de la repetiţii. „Acest lucru este cu siguranţă ceva rău, dar nu reprezintă o umilinţă pentru noi“, a declarat el, insistând că înlocuirea imaginilor a fost un „secret deschis“.  

Directorul artistic al show-ului, George Tsypin, a confirmat că defecţiunea a fost cauzată de o comandă greşită a unui manager de scenă. 

Mascota gigant

Mascotele JO de la Soci FOTO Reuters

FOTO Reuters 

Un alt moment care a umbrit ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost mascota gigant „Ursul Polar“, care a stârnit reacţii puternice printre internauţi. Descris de organizatori ca un campion la bob, mulţi au spus despre ursul uriaş că le va bântui visele pentru mult timp. 

„O încarnare robotică a unui urs enorm clipea şi se înclina în faţa mulţimii, alături de un leopard pe snowboard şi un iepure schior, dar ochii lui căzuţi au fost comparaţi cu cei ai unui fumător de canabis, ai unui beţiv sau ai unui criminal“, scrie „Daily Mail“.

image

Decizia organizatorilor de a o desemna pe patinatoare Irina Rodnina (64 de ani) să aprindă flacăra olimpică la finalul ceremoniei de deschidere a produs o oarecare indignare în rândul americanilor. Câştigătoarea a trei medalii de aur a stârnit furie anul trecut în septembrie, când a postat pe contul său de Twitter o imagine considerată rasistă. În fotografia trucată apărea preşedintele american Barack Obama alături de soţia sa, privind cu poftă la o banană. 

Premierul rus Dmitry Medvedev a fost subiect de glumă pentru bloggerii anti-Kremlin, după ce a aţipit în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Pe internet circulă o poză cu un pătrat negru, cu mesajul „Jocurile Olimpice prin ochii lui Medvedev“. O altă imagine arată capul lui Medvedev adormit în locul celui de-al cincilea fulg de nea ce nu s-a transformat în cerc olimpic.

"Balerina Vişneva dansează pe o muzică liniştită, astfel încât să nu îl trezească pe Medvedev", a comentat un alt blogger.

Ceremonia de deschidere a ediţiei din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc pe Stadionul Fişt vineri, când organizatorii au oferit un spectacol impresionant de aproape trei ore având ca subiect principal istoria şi cultura Rusiei. Sub privirile a zeci de mii de spectatori, între care şi mai mulţi lideri mondiali, au fost celebrate opt perioade istorice şi mândriile culturii ruse, o epopee împărţită în trei acte: Rusia medievală, Imperiul, apoi secolul XX. FOTO Reuters

Jocurile Olimpice de la Soci Ceremonie FOTO Reuters

Lena Katina şi Iulia Volkova, membrele trupei t.A.t.U. au interpretat varianta rusă a hitului din 2003 „Not gonna get us“, ţinându-se de mână pe scenă. La numai câteva ore de la prestaţia lor, poliţiştii încercau să domolească un protest de susţinere a drepturilor homosexualilor, în Piaţa Roşie din Moscova.  FOTO Mediafax/AFP

Yulia Volkova si Lena Katina TATU la Soci FOTO Mediafax/AFP

Pentru a pregăti defilarea sportivilor, în ritmurile unei muzici mixate de DJ Rudenko, pe stadion a fost proiectată imaginea planetei, cu o rampă în centru pentru trecerea concurenţilor de la JO, o premieră în istoria olimpismului. Conform tradiţiei, prima naţiune care a defilat a fost Grecia. Sportivii români au salutat publicul după trecerea a mai bine de jumătate din delegaţii, ei aflându-se pe locul 61 în ordinea defilării. FOTO Reuters 

Jocurile Olimpice Soci Romania Eva Tofalvi FOTO Reuters

 Românii au fost susţinuţi din tribune de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu. 

image

Un membru mai puţin norocos al delegaţiei Austriei a căzut în timpul ceremoniei de deschidere a JO de Iarnă de la Soci. FOTO Mediafax/AFP

image

Un moment important al serii a fost aducerea torţei olimpice în arenă de către jucătoarea de tenis Maria Şarapova. FOTO Mediafax/AFP

image

Aprinderea torţei a declanşat un impresionant foc de artificii, cu care s-a încheiat ceremonia.de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci FOTO Reuters

Jocurile Olimpice de la Soci - artificii la finalul ceremoniei FOTO Reuters

Pe aceeaşi temă:

Au început Jocurile! Festivitatea de deschidere a Olimpiadei, marcată de o gafă: un cerc olimpic nu s-a deschis. Românii au intrat pe arenă cu steguleţe Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci a început vineri, iar delegaţia ţării noastre a intrat în arena de 40.000 de locuri la 19.06.

Jurnaliştii acreditaţi la Soci „povestesc“ pe Twitter dezastrul organizatoric Jurnaliştii internaţionali care au ajuns astăzi la Soci pentru Olimpiada de Iarnă s-au confruntat cu situaţii tragico-comice în ceea ce priveşte condiţiile de cazare. Mulţi dintre reporteri au folosit reţeaua Twitter pentru a publica mărturii fotografice ale incompetenţei organizatorilor ruşi.

Jocurile Olimpice de la Soci, care nu sunt la Soci: reportaj din orăşelul în care caii se plimbă liberi Ruşii organizează cea mai scumpă ediţie a evenimentului din istorie, care include şi un amănunt demn de poveştile cu Radio Erevan.

Soci: eşecul „sistemului Putin” Jocurile de iarnă de la Soci ar fi trebuit să fie o lovitură de imagine pentru Rusia lui Vadimir Putin. Dar evenimentul se îndreaptă mai degrabă către un rateu organizatoric – nimic nu pare să meargă cum trebuie în spatele faţadelor frumos pavoazate.

Jocurile Olimpice de la Soci: programul complet al românilor şi ce transmisiuni se pot urmări în acest weekend Timea Sara este primul român care participă la Jocurile Olimpice, sâmbătă de la ora 12.00. Valentin Creţu (sanie), Cornel Puchianu (biatlon) şi Iulian Pîtea intră în competiţie tot sâmbătă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite