Senatorii ruşi cer sancţionarea Poloniei pentru decizia de a demola monumente care glorifică epoca sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Senatul rus i-a cerut liderului de la Kremlin Vladimir Putin permisiunea de a adopta sancţiuni împotriva Poloniei, ai cărei aleşi au aprobat posibilitatea demolării monumentelor sovietice.

Institutul Polonez pentru Memoria Naţională (IPN) se pregăteşte să desfiinţeze peste 200 de monumente ridicate în semn de „recunoştinţă“ faţă de Armata Roşie, transmite agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Aceste monumente urmează să fie transferate într-un fost depozit subteran de rachete nucleare sovietice aflat sub administrarea Muzeului Războiului Rece din Podborsko (nord-vest).

Destinat ştergerii urmelor sovietice, demersul nu este, însă, pe placul puterii ruse. Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a atras atenţia Poloniei că nu va face decât să încalce acordurile cu privire la patrimoniu încheiate cu Rusia. Senatorii ruşi au mers mai departe la începutul acestei săptămâni, manifestându-şi intenţia de a sancţiona statul polonez. Potrivit presei ruse, ei chiar i-au cerut permisiunea lui Putin de a acţiona în acest sens.

Într-o încercare de calmare a spiritelor, ambasadorul Poloniei la Moscova, Wlodzimierz Marciniak, afirmă că ţara sa vrea doar să interzică propaganda comunistă şi totalitară, nu să demoleze cimitirele şi memorialele închinate soldaţilor sovietici.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite