Să râdem cu spionii ruşi: cazul agentului guraliv şi al mirilor puşi sub acuzare de trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonina Zimina FOTO Facebook
Antonina Zimina FOTO Facebook

Un cuplu din Kaliningrad, un oraş din exclava rusă cu acelaşi nume situată între Lituania, Polonia şi Marea Baltică, riscă ani grei de închisoare după ce a avut un agent FSB printre invitaţii de la nuntă. Cei doi soţi afirmă că spionul s-a dat singur de gol.

Antonina Zimina şi soţul ei Konstantin Antoneţ riscă să stea 20 de ani după gratii pentru „trădare“ întrucât ar fi compromis acoperirea unui agent FSB aflat printre invitaţii de la nunta lor. Arestaţi şi anchetaţi, cei doi afirmă că spionul s-a deconspirat singur, vorbind în gura mare la evenimentul care le-a unit destinele despre munca sa şi împărţind chiar şi cărţi de vizită.

Povestea a început în 2015, când Antonina şi Konstantin s-au căsătorit la Kaliningrad. Printre invitaţii la acest moment special din viaţa celor doi s-a aflat şi Maxim, un fost coleg de şcoală al miresei, scrie „Kommersant“.

La puţin timp după petrecere, o serie de fotografii de la acest eveniment făcute publice în mediul virtual a intrat în atenţia serviciilor secrete lituaniene, dar şi a FSB tocmai pentru prezenţa lui Maxim în ele. FSB a deschis o anchetă, acuzând cuplul de „trădare“ prin divulgarea unui agent secret. Ancheta în acest caz a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, iar cei doi soţi au fost puşi oficial sub acuzare.

În timpul anchetei, femeia s-a apărat afirmând că fostul ei coleg de şcoală s-a compromis singur pentru că a vorbit fără nicio reţinere la nuntă despre activitatea sa. Ba mai mult, el le-a dat invitaţilor cărţi de vizită şi a ţinut neapărat să apară în pozele postate pe reţelele de socializare.

Tot o nuntă a permis deconspirarea unui agent GRU. Este vorba de Anatoli Cepiga, acuzat de britanici de implicare în tentativa de otrăvire cu o substanţă neurotoxică a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, un caz petrecut pe 4 martie 2018, la Salisbury, în sud-vestul Angliei. Ajuns în centrul atenţiei publice, el s-a prezentat la un post de televiziune fidel Kremlinului ca fiind un simplu turist cu numele Ruslan Boşirov. Dar minciuna are picioare scurte. Anchetatorii i-au aflat adevărata identitate prin prezenţa sa la nunta fiicei colonelului GRU Andrei Averianov, un eveniment sărbătorit la 29 iulie 2017 pe malul unui lac din apropiere de Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite