Ruşii spun că s-au înarmat cu rachete hipersonice ca „răspuns“ la scuturile SUA şi NATO, între care şi cel de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test al Rusiei cu o rachetă Zirkon. Imagine: Ministerul rus al Apărării
Test al Rusiei cu o rachetă Zirkon. Imagine: Ministerul rus al Apărării

Rachetele hipersonice ruseşti, Zirkon, reprezintă răspunsul Rusiei la scuturile anti-rachetă amplasate de SUA şi NATO la graniţele Federaţiei, inclusiv în România, a precizat oficialul Kremlinului. Declaraţia vine după ce, tot marţi. Rusia a anunţat că a testat cu succes noul său sistem de apărare antiaeriană S-500.

Moscova dezvoltă rachete hipersonice pentru a răspunde inclusiv riscurilor generate de SUA şi NATO în domeniul stabilităţii strategice şi pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse, ţinând cont de  scuturile antirachetă instalate pe teritoriul României şi al altor ţări din apropierea frontierelor ruse, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Declaraţia lui vine ca replică pentru Departamentul american al Apărării, care a avertizat că rachetele hipersonice ruseşti comportă riscuri pentru paritatea în domeniul armamentului strategic.

„Aşa cum a declarat de nenumărate ori preşedintele Vladimir Putin, în ultimele decenii şi chiar de o perioadă mai lungă de timp, ne confruntăm cu o demontare graduală a întregului sistem de tratate privind securitatea strategică. Ne-am confruntat cu anumiţi paşi din partea SUA şi NATO, care de fapt au afectat paritatea militară existentă, între care instalarea unor lansatoare de interceptori antirachetă în România şi în alte ţări situate în imediata apropiere a graniţelor noastre”, a declarat Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Toate acestea necesitau măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei şi care să garanteze continuarea parităţii existente. Ceea s-a şi făcut”, a adăugat el.

Întrebat dacă rachetele hipersonice au reprezentat un răspuns la instalarea elementelor scutului american antirachetă în apropierea frontierelor ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns afirmativ: „Inclusiv, desigur!”.

Noul sistem rusesc de apărare antiaeriană, testat cu succes

Rusia a anunţat, marţi, că a testat cu succes noul său sistem de apărare antiaeriană S-500, Moscova accelerând în ultimii ani dezvoltarea de noi arme pe fondul tensiunilor cu Occidentul, scrie AFP.

„Noul sistem S-500 a efectuat exerciţii de tragere asupra unei ţinte balistice de mare viteză”, a indicat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. „Ţinta a fost atinsă”, adaugă acest comunicat al armatei ruse, care a difuzat pentru prima dată imagini ale S-500 în acţiune. 

Potrivit acestei surse, S-500 va fi desfăşurat într-o unitate din regiunea Moscovei atunci când toate testele vor fi încheiate. 

Rusia afirmă că S-500, cu o rază maximă de acţiune de 600 de kilometri, „nu are echivalent în lume”.

Ele trebuie să înlocuiască sistemele S-400, încă relativ moderne şi vândute recent în mai multe ţări între care Turcia, stârnind proteste din partea NATO şi a Statelor Unite. 

La începutul lui iulie, comandantul Forţelor Aerospaţiale Ruse, Serghei Surovikin, a indicat faptul că S-500 trebuie „să distrugă rachete cu rază medie şi, dacă este necesar, rachete internaţionale în ultima parte a traiectoriei lor”. 

S-500 „pot distruge şi rachete hipersonice”, a precizat el în ziarul armatei ruse Krasnaia Zvezda.

Pe fondul tensiunilor cu ţările occidentale, Rusia a multiplicat în ultimii ani dezvoltarea de noi arme. 

Luni, Rusia a anunţat un nou test reuşit al rachetei hipersonice Zircon, care face parte din gama de arme „invincibile” lăudate de preşedinte Vladimir Putin. Acesta trebuie să viziteze marţi salonul aerospaţial MASK-2021 de lângă Moscova, unde va fi dezvăluit un nou avion de vânătoare rus. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri