Rusia va avea alte două reactoare nucleare în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul indian Manmohan Sing
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul indian Manmohan Sing

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul indian Manmohan Singh au semnat marţi, la New Delhi, mai multe acorduri de cooperare. Cele mai importante au vizat construirea de către Rusia a două reactoare nucleare în ţara asiatică, precum şi dezvoltarea unui avion de vânătoare de generaţia a cincea.

Cele două state îşi propun dublarea schimburilor lor comerciale până în 2015, până la nivelul a 20 miliarde de dolari, se arată în comunicatul comun emis la finalul întrevederii avute de şeful statului rus cu premierul indian Manmohan Singh.

Acordurile au fost semnate cu ocazia vizitei pe care preşedintele rus Dmitri Medvedev o întreprinde în India, potrivit AFP.

Unul din contractele semnate se referă la construirea de către Rusia a două reactoare nucleare la o centrală situată în statul indian Tamil Nadu (sud), unde Moscova implantează alte două unităţi în prezent.

India îşi propune să dispună, la orizontul anului 2032, de o capacitate de producţie nucleară de 63.000 MW, faţă de 4.560 MW în momentul actual.

Rusia şi India au semnat, de asemenea, un acord privind conceperea şi dezvoltarea unui avion de vânătoare de generaţia a cincea. Valoarea contractului nu a fost comunicată, dar, el ar putea aduce Moscovei 30 miliarde de dolari, în condiţiile în care India doreşte să includă 300 de astfel de aparate în flotila sa aeriană.

Salutând un parteneriat strategic "special şi privilegiat", Manmohan Singh a indicat că vede în Rusia "un prieten de lungă durată care a rămas alături de noi atunci când am avut nevoie în trecut".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite