Rusia se înarmează cu drone iraniene

0
0
Drona Shahed 129 FOTO Wikipedia
Drona Shahed 129 FOTO Wikipedia

Rusia a semnat un contract cu Iran privind achiziţionarea a 1.000 de drone de tip Shahed 129. Informaţia este furnizată de analistul din Orientul Mijlociu Elijah Mangier, care citează surse de la Teheran.

Potrivit analistului de origine libaneză, Teheranul a livrat deja armatei ruse un simulator special pentru instruirea operatorilor pentru aceste tipuri de drone. Mai mult, primele drone iraniene şi-au făcut deja apariţia pe frontul din Ucraina, fapt remarcat şi de autorităţile de la Kiev. De altfel, consilierul prezidenţial Oleksi Arestovici a dat de înţeles că mult aşteptata contraofensivă din Herson a fost amânată în urma detectării dronelor iraniene, folosite atât pentru corectarea focurilor de artilerie, cât şi pentru atacuri.

Statele Unite estimează că Rusia a primit până acum 46 de drone iraniene testate deja în războiul din Siria. Însă Moscova şi Teheranul nu au confirmat şi nici nu au infirmat această informaţie.

Sursa de la Teheran citată de Elijah Mangier menţionează că vede în acest acord o recunoaştere a eficacităţii industriei militare iraniene, care s-a dezvoltat în pofida a 43 de ani de sancţiuni americane şi internaţionale.

Presa internaţională scrie încă de la vizita lui Vladimir Putin la Teheran, pe 19 iulie, că un obiectiv al liderului de la Kremlin a fost să obţină drone din partea Iranului. În schimb, Rusia s-ar fi angajat să livreze   Iranului avioane de vânătoare multirol Su-35 destinate iniţial Egiptului.

Concentrată pe rachete hipersonice, Moscova nu a acordat suficientă atenţie industriei dronelor militare. În realitate, dronele sunt necesare pentru fiecare armată, notează Elijah Mangier.

Ucraina, de exemplu, a mizat pe drone turceşti Bayraktar, pe care le-a folosit cu succes în război. Între timp, Kievul a invitat compania care le fabrică să-şi deschidă o facilitate de producţie în teritoriul ucrainean, un proiect care ar putea începe până la sfârşitul acestui an.

Vladimir Putin i-a propus de asemenea omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să faciliteze instalarea unei fabrici de drone Bayraktar în Rusia, însă, potrivit unui oficial al companiei, propunerea a fost refuzată.

Întrebat despre planul Ucrainei de a construi drone Bayraktar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este un obiectiv care va intra sub incidenţa demilitarizării”.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite