Rusia s-a retras din discuţiile privind controlul armelor nucleare din cauza „comportamentului toxic“ al SUA, susține Moscova

0
0

Comportamentul „toxic" anti-rus a determinat Moscova să se retragă din discuţiile privind controlul armelor nucleare cu oficiali americani la Cairo în această săptămână, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Maria Zaharova acuză SUA că a declanșat un război hibrid total împotriva Rusiei FOTO Profimedia
Maria Zaharova acuză SUA că a declanșat un război hibrid total împotriva Rusiei FOTO Profimedia

„În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate şi ostilitate din partea Washingtonului. Ca parte a războiului hibrid total dezlănţuit împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA către Rusia este supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre oricând este posibil", a comentat Maria Zaharova decizia Rusiei de a amâna discuţiile despre arme, care fuseseră programate să înceapă marţi.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat Statele Unite că au încercat să manipuleze noul tratat nuclear START în avantajul lor. Din contră, Rusia este încă angajată în acest sens.

Zaharova a acuzat marţi Washingtonul că încearcă să modifice echilibrul de forţe în virtutea tratatului în mod "total ilegitim" prin convertirea sau redenumirea armelor pentru a le scoate în afara domeniului de aplicare a acordului.

Ea nu a oferit exemple sau dovezi.

Cu toate acestea, Rusia continuă să considere New START ca un instrument important pentru asigurarea predictibilităţii şi evitarea unei curse a înarmărilor, a subliniat ea, adăugând că speră că cele două părţi se vor putea întâlni pe această temă în 2023.

În urma retragerii din discuții a Rusiei, luni, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "gata să reprogrameze la o dată cât mai devreme posibilă, în timp ce reluarea inspecţiilor este o prioritate pentru susţinerea tratatului ca instrument de stabilitate".

Oficialii celor două țări programaseră un dialog asupra START la Cairo

Oficiali din cele două ţări urmau să se întâlnească în Egipt pentru a discuta probleme legate de New START, inclusiv potenţiala reluare a inspecţiilor reciproce ale arsenalelor nucleare, un proces suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.

Nu se aştepta niciun progres major la discuţiile de la Cairo, dar programarea lor fusese interpretată ca un semn că ambele ţări s-au angajat să menţină cel puţin un anumit nivel de dialog într-un moment de tensiune extremă, mai notează Reuters.

Singurul pact de acest gen între cele mai mari două puteri nucleare din lume, New START limitează numărul de focoase atomice pe care fiecare parte le poate desfăşura şi are semnificaţie simbolică şi practică.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au prăbuşit la punctul cel mai conflictual din ultimii 60 de ani de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, declanşând valuri de sancţiuni americane împotriva Moscovei şi zeci de miliarde de dolari de ajutor economic şi militar din partea Washingtonului către Kiev, aminteşte Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea folosi toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, pentru a apăra ceea ce este considerat teritoriu al Rusiei. În septembrie, el a proclamat unilateral patru regiuni ucrainene parţial ocupate ca parte din Rusia, într-o acţiune denunţată drept ilegală de Kiev, Statele Unite şi majoritatea ţărilor la Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele american Joe Biden a spus că lumea este mai aproape decât oricând de "Armaghedon" de la Criza Rachetelor din Cuba în 1962.

Rusia va investi în infrastructura pentru arme nucleare

Ministrul rus al apărării a declarat că Rusia se va concentra în 2023 pe infrastructura armelor nucleare, inclusiv pe instalațiile care vor găzdui noi sisteme de rachete.

Serghei Shoigu a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație al departamentului, că aceasta va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor, relatează The Guardian

"Atunci când se va pregăti lista de facilități majore de construcție pentru 2023, se va acorda o atenție specială construcțiilor în interesul forțelor nucleare strategice", a declarat Shoigu, citat de agenția de știri RIA.

Luni, Rusia a amânat discuțiile cu SUA privind armele nucleare, afirmând că acestea vor fi reprogramate, dar fără a oferi motive pentru această amânare. Tratatul Start va expira în 2026.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite