Departamentul de Stat a spus că Statele Unite nu sunt pregătite să-și mărească arsenalul nuclear
0Administrația americană condusă de președintele Joe Biden nu vrea o cursă a înarmărilor cu Rusia și China și nu este pregătită să extindă arsenalul nuclear al SUA, a anunțat joi subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins.
„Aș susține că fabricarea mai multor arme nu este răspunsul”, a spus ea, comentând la un seminar la Carnegie Endowment din Washington de ce SUA nu ar trebui să înceapă să-și mărească arsenalul nuclear pentru a putea concura cu Rusia și China la nivel mondial.
Jenkins a amintit că Washingtonul și Moscova au trecut deja printr-o cursă înarmărilor. "Aș spune că am avut o cursă înarmărilor. Și acum suntem într-o poziție în care cheltuim miliarde și miliarde de dolari pentru a produce arme și [apoi] cheltuim miliarde și miliarde de dolari pentru a le elimina. Nu cred că revenirea acestui scenariu va răspunde la câteva întrebări”, a subliniat diplomatul american.
Din punctul ei de vedere, Washingtonul, desigur, ar trebui să evalueze ca sobră situația internațională, „consolidând <...> potențialul de descurajare” și, printre altele, acoperirea aliaților din străinătate cu umbrela sa nucleară cât mai larg posibil. „Dar se pornește automat de la faptul că este necesară producția a mai multe [arme nucleare] <...>. Nu sunt sigur. Cred că această idee poate fi înțeleasă. Și, desigur, dacă evaluăm actualul context internațional, atunci această poziție poate fi înțeleaă de ce oricine "a spus Jenkins. În opinia ei, apelurile unor experți americani de a extinde arsenalul nuclear american sunt de înțeles având în vedere „vremurile dificile”.
START-3
Potrivit acesteia, oficialii din Rusia și Statele Unite convin asupra unei date pentru o întâlnire pentru a discuta posibilitatea reluării activităților de inspecție în temeiul Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive.
"Acum studiem datele pentru a ne întâlni cu rușii și discutăm despre reluarea inspecțiilor. Astfel, ne angajăm să continuăm implementarea noului START", a declarat șeful adjunct al departamentului de politică externă americană, vorbind la un seminar la Washington Carnegie Endowment.
În același timp, ea a confirmat că Moscova continuă să respecte prevederile acordului, inclusiv trimiterea notificărilor corespunzătoare către Washington. "Încă avem notificări pe care rușii ni le dau. Ei încă notifică [Statele Unite] cu privire la acțiunile care intră sub incidența noului START. Ei încă <...> respectă tratatul. Aceasta este ceea ce numim bună-credință. .” a recunoscut Jenkins.
După cum a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la sfârșitul lunii septembrie, Moscova și Washingtonul analizează posibilitatea de a organiza o sesiune față în față a Comisiei Consultative Bilaterale privind tratatul menționat. În Rusia, se obișnuiește să se numească START sau START-3, în SUA - noul START. Zakharova a confirmat că Rusia și Statele Unite iau în considerare reluarea activităților de inspecție în temeiul tratatului.
Suspendarea controalelor
Diverse măsuri restrictive ale Washingtonului și aliaților săi împotriva Moscovei creează condiții în care inspecțiile rusești în Statele Unite în cadrul Noului START au fost, de fapt, blocate. Acest lucru a fost anunțat pe 23 august, comentând situația din jurul tratatului la solicitarea TASS, de către ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoly Antonov.
După cum a explicat el, absența unei conexiuni aeriene normale între Rusia și Statele Unite, închiderea spațiului aerian de către aliații americani pentru trecerea aeronavelor rusești, problemele cu obținerea vizelor de tranzit pentru membrii echipelor de inspecție și echipajelor de zbor creează condiții în care „inspecțiile de la Moscova pe teritoriul Statelor Unite sunt dificile dacă nu să spunem blocate”.
Standarde de aur
SUA și Rusia au semnat tratatul în 2010. Conform termenilor acestuia, fiecare dintre părți își reduce armele ofensive strategice astfel încât, la șapte ani de la intrarea în vigoare a documentului și ulterior, numărul lor total să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) desfășurate, rachete balistice de submarine (SLBM) și bombardiere grele (TB), 1.550 de focoase pe ele, 800 de lansatoare de ICBM, SLBM și TB-uri desfășurate și nedislocate. Acordul, conceput pe 10 ani, a expirat pe 5 februarie 2021, însă, documentul prevede posibilitatea prelungirii de comun acord a părților. În februarie 2021, Moscova și Washingtonul au prelungit acordul, pe care autoritățile ruse l-au numit standardul de aur în domeniul dezarmării, pentru maximum cinci ani.