Rusia nu va răspunde la ultimatumul Londrei în legătură cu atacul neurotoxic. Ce măsuri va lua Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova nu va răspunde la ultimatumul Guvernului de la Londra până nu primeşte mostre din substanţa chimică folosită în atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent dublu rus, a anunţat Ambasada Rusiei în Marea Britanie, potrivit agenţiei Reuters.

„Rusia nu va răspunde la ultimatumul Londrei până când nu primeşte mostre din substanţa chimică“, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse în Marea Britanie.

Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a avertizat: „nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară".

 Zaharova a subliniat, la postul de televiziune Rossia-1, că Rusia îndeamnă Marea Britanie să renunţe la intimidare şi la limbajul ultimatumurilor în relaţia sa cu o putere nucleară.

„După ceea ce a spus preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii în Adunarea Federală (parlamentul), nimeni nu poate să vină în legislativul ţării sale şi să spună: Îi dau Rusiei un ultimatum de 24 de ore“, a afirmat Zaharova la postul de televiziune Rossia-1, citat de agenţia de presă TASS, făcând referire la noua generaţie de arme strategice dezvoltate în ultimul timp de Moscova. 

„Cui îi dau ei 24 de ore? Pentru ce ne dau ei 24 de ore?“, a întrebat retoric reprezentanta diplomaţiei, conform Interfax. În plus, este vorba de „Londra, capitala unei puteri nucleare“, a remarcat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, insistând: „Nu mai speriaţi Rusia!“

Maria Zaharova susţine că premierul Theresa May nu dispune de niciun fapt real în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal.

„Nimeni nu ştie nimic despre otravă; să vorbim sincer şi obiectiv, Theresa May nu dispune de niciun fapt real“, a adăugat ea, indicând că Marea Britanie nu a dat încă niciun răspuns la întrebările Rusiei privind incidentul cu Skripal.

La rândul său, Ambasada Rusiei la Londra a atras atenţia că „orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă“. „Partea britanică trebuie să fie conştientă de acest lucru", a subliniat reprezenţanţa diplomatică rusă.

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a reiterat că Moscova nu este implicată în incidentul din Salisbury şi a atras atenţia că "orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă". 

Kremlinul: Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal

Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass.

 "Poziţia Moscovei este binecunoscută, Londra a primit această poziţie prin intermediul canalelor diplomatice: Moscova nu are nicio legătură cu incidentul care a avut loc în Marea Britanie. Moscova nu va accepta acuzaţii absolut nefondate, care nu sunt susţinute de nicio probă, şi nu va accepta limbajul ultimatumului", a transmis Peskov.

Întrebat dacă Rusia nu se teme de riscul izolării internaţionale în privinţa cazului Skripal, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a răspuns că speră că statele vor analiza bine.  "Sperăm că bunul simţ va prevala şi că alte ţări vor analiza dacă există vreo dovadă sau nu ... şi că reproşurile la adresa Moscovei au o susţinere în fapte. Orice acţiune ilegală împotriva unor canale media ruse din Marea Britanie va provoca măsuri de răspuns. Vor fi paşii care urmăresc interesele Rusiei în cel mai bun mod", a spus Peskov. 

Premierul britanic Theresa May va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza răspunsul Rusiei la ultimatumul formulat luni de şefa guvernului britanic, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului britanic, relatează AFP.

 Theresa May ar putea să anunţe noi măsuri împotriva Federaţiei Ruse, după ce Moscova a refuzat să răspundă la ultimatul dat de Londra în cazul fostului agent rus, Serghei Skripal, care a fost otrăvit cu o substanţă de uz militar, relatează site-ul postului BBC.

Potrivit cotidianului britanic The Times, Londra are în vedere un atac cibernetic contra Rusiei, în baza Articolului 51 al Chartei ONU, care defineşte dreptul la legitimă apărare în cazul unei agresiuni externe.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a apreciat otrăvirea drept ”foarte îngrijorătoare pentru NATO”, care este ”în contact cu autorităţile britanice asupra  acestui subiect”.

”Este extrem de îngrijorător ca agenţi chimici să fie în continuare folosiţi în vederea rănirii oamenilor”, a comentat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ”puternic îngrijorată” de acest caz.

Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia. Premierul Theresa May se va întâlni cu liderii serviciilor de informaţii într-o şedinţă la Downing Street, pentru a discuta problema.

Downing Street a anunţat că Theresa May a primit susţinerea preşedintelui american Donad Trump, care a fost de acord, în urma unei convorbiri telefonice, că Moscova "trebuie să dea răspunsuri clare despre utilizarea agentului chimic".

Un purtător de cuvânt a adăugat că preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, cât şi cele trei ţări baltice, au condamnat atacul şi şi-au oferit suportul Marii Britanii. 

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marţi că priveşte "cu cea mai mare seriozitate" acuzaţiile Londrei la adresa Moscovei în afacerea otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, relatează AFP.

"Cancelarul condamnă ferm acest atac, afirmând că priveşte cu cea mai mare seriozitate opinia guvernului britanic legată de chestiunea responsabilităţii Rusiei în atac", potrivit unui comunicat al serviciilor Angelei Merkel.

Ea îndeamnă Rusia "să răspundă rapid la întrebările legitime ale guvernului britanic şi să treacă la o dezvăluire completă şi rapidă a programului său de arme chimice în faţa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)".

În cursul unei discuţii telefonice cu Theresa May, Angela Merkel şi omoloaga sa britanică au subliniat că doresc continuarea discuţiilor cu privire la această afacere cu ceilalţi aliaţi europeni.

Autoritatea de reglementare media din Marea Britanie, Ofcom, a anunţat că postul de televiziune rus Russia Today (RT) şi-ar putea pierde licenţa pentru Marea Britanie dacă guvernul condus de Theresa May stabileşte că Moscova este implicată în cazul otrăvirii unui fost agent dublu rus în Anglia în această lună, relatează Reuters.

Ofcom are datoria continuă de a verifica dacă deţinătorii de licenţe pentru emisiuni sunt „adecvaţi“ pentru a emite în Marea Britanie. Autoritatea de reglementare Ofcom a anunţat că a scris ANO TV Novosti, deţinător al licenţelor de emisie britanice pentru RT, că dacă Marea Britanie stabileşte că este vorba de o folosire ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit, acest lucru ar putea fi relevant pentru o decizie de retragere a licenţei acordate acestui post. Ofcom a mai indicat faptul că ANO TV Novosti a fost finanţată din bugetul Federaţiei Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a atenţionat că „nicio mass-media britancă“ nu va mai activa în Rusia în cazul în care postul de televiziune rus Russia Today va fi închis în Marea Britanie.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri