Rusia îşi menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă a anunţat că îşi va menţine trupele militare în apropierea frontierelor Ucrainei, „dată fiind situaţia actuală”, a precizat, vineri, Preşedinţia Rusă, potrivit AFP.

„Avem trupe în diverse regiuni ale ţării. Acestea există şi în apropierea frontierelor cu Ucraina. Câteva unităţi sunt staţionate lângă statul vecin, altele au fost trimise acum, din cauza situaţiei”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Preşedinţiei Ruse.

Săptămâna aceasta, Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat un acord prin care militanţii pro-ruşi sunt somaţi să elibereze sediile guvernamentale ocupate şi să depună armele.

Cu toate aceastea, Occidentul a anunţat că îşi menţine solicitarea ca trupele militare din apropierea graniţelor cu Ucraina să se retragă.

În estul Ucrainei, militanţii pro-ruşi au denunţat acordul semnat la Geneva, precizând că el nu a fost realizat în numele lor. Liderul grupurilor separatiste a anunţat că activiştii nu vor părăsi sediile clădirilor guvernamentale până când guvernul interimar de la Kiev nu va demisiona.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au făcut apel vineri la unitate naţională şi au promis totodată că vor încerca să îndeplinească o serie de cerinţe ale protestatarilor pro-ruşi.

În acest context, preşedintele interimar Olexander Turchynov a declarat că limbei ruse i-ar putea fi acordat statul special în regiunile din estul Ucrainei unde această populaţie este majoritară.

Liderii occidentali şi-au arătat totuşi scepticismul în legătură cu acordul de la Geneva.

„Nu am aşteptări prea mari de la reuniunea din Geneva deoarece nu am încredere în Rusia”, a declarat premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni", a declarat de asemenea John Kerry, secretarul american de Stat.


Citeşte şi:

Lavrov: Am ajuns la un acord privind Ucraina. Kerry: Trebuie să vedem acţiuni, nu vorbe

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după încheierea discuţiilor de la Geneva privind criza ucraineană, că „s-a ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei“. Lavrov susţine că cei patru participanţi, Ucraina, Rusia, UE şi SUA, au fost de acord ca „grupurile ilegale să fie dezarmate“.

UPDATE Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva. Kievul promite autonomie pentru regiunile proruse

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina, relatează BBC News online.

„Republica Populară din Doneţk”, privită din interiorul barierei de sârmă ghimpată

Minoritatea separatistă din estul Ucrainei nu poate fi ignorată, iar mesajele radicale de secesiune şi tehnicile intimidare pun probleme puterii nou-instalate de la Kiev. În Doneţk, capitala uneia dintre cele mai mari regiuni economice din Ucraina, separatiştii şi-au autoproclamat propria republică şi refuză cooperarea cu Kievul, însă nu au capacitatea de lansa acţiuni politice decisive din cauza unor lipsuri esenţiale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite