Rusia găzduieşte un dublu summit al BRICS şi al unei alianţe militare eurasiatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu liderii Chinei şi Iranului în cadrul acestui eveniment, care va avea loc până sâmbătă, în oraşul rusesc Ufa
Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu liderii Chinei şi Iranului în cadrul acestui eveniment, care va avea loc până sâmbătă, în oraşul rusesc Ufa

Rusia găzduieşte miercuri summiturile ţărilor emergente BRICS şi Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO), o alianţă eurasiatică economică şi militară, relatează DPA în pagina electronică.

Dublul summit îi oferă preşedintelui rus Vladimir Putin oportunitatea să reafirme prezenţa Moscovei pe scena mondială, în contextul înfruntării Occidentului.

Putin urmează să se întâlnească cu liderii Chinei şi Iranului în cadrul acestui eveniment, care va avea loc până sâmbătă, în oraşul rusesc Ufa, la aproximativ 1.200 de kilometri est de Moscova.

Punctul culminant urmează să fie lansarea Băncii BRICS, considerată o provocare la adresa dominaţiei financiare occidentale.

Aşa-numita Nouă Bancă pentru Dezvoltare va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci ţări membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - au contribuit în mod egal cu câte zece miliarde de dolari.

Putin şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să discute despre cooperarea economică şi despre "probleme-cheie de pe agendele internaţională şi regională", potrivit site-ului evenimentului.

El urmează să se întâlnească şi cu omologul său iranian Hassan Rohani. Rusia deţine preşedinţia SCO anul acesta, iar Iranul are statut de observator.

Moscova insistă să-şi demonstreze influenţa la nivel global, în contextul în care economia rusă, aflată în dificultate, urmează să se contracte cu aproximativ 3% anul acesta, din cauza sancţiunilor dure pe care i le-a impus Occidentul în legătură cu criza din Ucraina.

Rusia este singura ţară care găzduieşte ambele summituri SCO şi BRICS. Acest lucru s-a mai întâmplat la primul summit al economiilor emergente, în oraşul rusesc Ekaterinburg, în 2009, înainte ca Africa de Sud să se alăture grupului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite