Rusia cere Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza militară de la Deveselu
Baza militară de la Deveselu

Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe ataşatul militar american pentru a-i înmâna o notă cu privire la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Moscova a propus Washingtonului să distrugă rampele de lansare Mk-41 ale sistemului american antirachetă, plasate şi în România în cadrul scutului de la Deveselu, despre care Moscova susţine că sunt  proiectate să tragă cu rachete Tomahawk.


Meleşcanu, despre cererea Rusiei: Baza de la Deveselu e pur defensivă. Mâine vom avea o poziţie, după ce ne consultăm şi cu aliaţii noştri


Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.


"Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF", a menţionat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit lui Konaşenkov, Washingtonul nu a luat măsuri pentru a opri încălcarea angajamentelor asumate prin Tratatul INF şi nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor sale împotriva Moscovei.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor începe procesul de retragere din Tratatul INF începând cu data de 2 februarie. Vladimir Putin a declarat, pe 2 februarie, că Rusia şi-a suspendat participarea la Tratat ca răspuns la retragerea unilaterală a Statelor Unite. El a menţionat că Moscova nu va fi târâtă într-o nouă cursă scumpă a înarmărilor înainte de a adăuga că toate propunerile ruseşti privind dezarmarea au rămas "pe masă" şi că uşile au rămas "deschise".

Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.

Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.

Citeşte şi:

Analiză. Cum a ajuns România în disputa dintre SUA şi Rusia privind Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare INFOGRAFIE

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite