Rusia avertizează că alegerile din Ucraina ar putea agrava criza

0
0
Grigori Karasin, viceministrul de Externe al Rusiei FOTO Reuters
Grigori Karasin, viceministrul de Externe al Rusiei FOTO Reuters

Alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate pentru această duminică, ar putea adânci diviziunile politice din estul ţării, dacă nu exista un plan prin care să se pună capăt ostilităţilor, a anunţat, marţi, viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, potrivit Reuters.

Cele mai recente declaraţii ale înaltului oficial rus aduc incertitudine cu privire la modul în care Federaţia Rusă va reacţiona după scrutinul prezidenţial din Ucraina, mai notează sursa citată.

În cadrul unor discuţii dintre viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, şi ambasadorul britanic la Moscova, Tim Barrow, oficialul de la Kremlin a subliniat importanţa unui plan concret ce trebuie dezvoltat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a pune capăt violenţelor din estul Ucrainei.

Totodată, cei doi oficiali au convenit că autorităţile de la Kiev trebuie să adopte reforme constituţionale în urma acordului de la Geneva.

„Fără punerea în aplicare a acestor acorduri, precum şi fără încetarea imediată a ostilităţilor de către Ucraina, alegerile din 25 mai nu pot face nimic altceva decât să agraveze criza”, a declarat viceministrul de Externe al Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin spunea în urmă cu două săptămâni că scrutinul prezidenţial din Ucraina ar putea fi „un pas în direcţia cea bună”, însă mai mulţi oficiali ruşi au avertizat că Moscova nu va recunoaşte rezultatul alegerilor.

Autorităţile pro-occidentale de la Kiev a lansat în ultimele luni ample manevre militare pentru a recâştiga controlul regiunilor ocupate de separatiştii proruşi.

Ministrul rus de Externe avertiza la rândul său că operaţiunile desfăşurate de Kiev blochează orice negociere cu privire la găsirea unui consens la criza ucraineană.


Citeşte şi:

Medvedev: Rusia nu poate garanta că nu va anexa regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei

Rusia nu poate şi nu are intenţia de a garanta integritatea teritorială a Ucrainei, deoarece nu şi-a asumat niciodată astfel de obligaţii, a declarat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat postului american de televiziune Bloomberg, citat de RIA Novosti.

Chinezii spun „niet” gazelor ruseşti

Vladimir Putin se va întoarce cu mâna goală de la Beijing, după ce nu a reuşit să convingă liderii chinezi să cumpere gaze la un preţ foarte ridicat.

ONU: Aproximativ 10.000 de persoane au plecat din Crimeea, în Ucraina

Aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea tătari, au plecat din locuinţele lor în Ucraina, a avertizat marţi Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului (UNCHR) care subliniază că deplasările au început înainte de referendumul din martie privind Crimeea, relatează AFP.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri