Rusia, ample jocuri de război în regiunea arctică, în apropiere de Alaska VIDEO

0
Publicat:

Rusia a organizat jocuri de război ample implicând submarine nucleare în apropiere de coastele Alaskăi.

Rusia a efectuat exerciții militare în Oceanul Arctic în apropiere de coasta Alaskăi FOTO Captură
Rusia a efectuat exerciții militare în Oceanul Arctic în apropiere de coasta Alaskăi FOTO Captură

Submarinele rusești cu propulsie nucleară au tras vineri rachete de croazieră în regiunea arctică, în cadrul unor exerciții militare menite să testeze gradul de pregătire al Moscovei pentru un eventual conflict în apele sale nordice înghețate, a anunțat Ministerul rus Apărării, relatează Reuters.

Exercițiile, denumite Umka-2022, au avut loc în Marea Ciukci, o porțiune estică a Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska.

Rusia consideră vastul său teritoriu arctic ca fiind un interes strategic vital și de ani de zile își consolidează capacitățile militare în regiune, ceea ce ridică semnale de alarmă în Occident.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că două submarine cu propulsie nucleară - Omsk și Novosibirsk - au tras rachete de croazieră anti-navă din Marea Ciukci, lovind ținte la o distanță de 400 de kilometri.

Oficialii ruși din domeniul apărării au publicat o filmare pe rețelele de socializare arătând că rachetele au fost lansate de pe nave situate pe ruta maritimă nordică - un canal de transport comercial pe care Rusia îl promovează ca pe o traversare alternativă între Europa și Asia.

Aproximativ 30 de nave de război au luat parte la exerciții în mările Barents și Laptev, o zonă în care Rusia a staționat mijloace militare importante, relatează The Sun.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele „au lovit o țintă maritimă complexă, imitând un detașament de nave de război ale unui inamic fictiv, la o distanță de peste patru sute de kilometri".

Moscova a continuat un program de exerciții militare ample, chiar dacă cea mai mare parte a forțelor sale terestre este angajată în războiul din Ucraina. La începutul acestei luni, a desfășurat jocuri de război la scară redusă în Orientul Îndepărtat rusesc, la care au participat aproximativ 50.000 de soldați.

Aceste exerciții au avut loc chiar în momentul în care începea o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei, care a forțat trupele rusești să abandoneze porțiuni de teritoriu în estul regiunii ucrainene Harkov.

Ministerul Apărării a declarat că exercițiile din Arctica din această săptămână au fost un test al „capacității și pregătirii Rusiei de a apăra Arctica rusă prin mijloace militare".

Pe lângă lansările de rachete de pe submarinele cu propulsie nucleară, sistemul rusesc de rachete de coastă "Bastion" a tras, de asemenea, rachete asupra unor ținte aflate la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Ciukci - cel mai estic teritoriu rusesc.

Militarizarea regiunii arctice de către Rusia a provocat neliniște în capitalele occidentale, în rândul națiunilor arctice și în rândul grupurilor de mediu. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că dezvoltarea capacităților militare ale Rusiei în Arctica reprezintă o „provocare strategică" pentru alianța NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite