Rusia afirmă că a arestat cinci soldaţi ucraineni pentru acuzaţia de „crime de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Federaţia Rusă au anunţat, vineri, că au dispus arestarea a cinci soldaţi ucraineni, după ce aceştia ar fi traversat frontiera cu Rusia la începutul săptămânii. Moscoca acuză militarii de crime comise în estul Ucrainei, relatează BBC.

Aproximativ 400 de soldaţi ucraineni au traversat luni frontiera estică a ţării ajungând în Rusia. Cinci dintre aceştia, potrivit Rusiei, au hotărât să se predea deoarece nu au mai dorit să lupte. De cealaltă parte, autorităţile de la Kiev au o alta versiune a acestui conflict, afirmând că soldaţii ucraineni au fost mai degrabă constrânşi să se retragă după ce au rămas fără muniţie.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei (SK) care anchetează acest caz a precizat că soldaţii din Ucraina au fost interogaţi în calitate de martori, pentru presupuse crime de război. Potrivit legislaţiei ruseşti, crimele de război se pot referi şi la rele tratamente aplicate prizonierilor, la expulizarea civililor, precum şi la jafuri sau la utilizarea armelor în zonele rezidenţiale.

Cei cinci soldaţi ucraineni arestaţi fac parte din Batalionul 72 şi ar putea risca, în cazul în care ar fi condamnaţi, până la 20 de ani de închisoare. Presupusele crime de care sunt acuzaţi ar fi fost comise în perioada 19 iulie - 3 august, în regiunea Lugansk, unul dintre fiefurile separatiştilor pro-ruşi.

„Avem dovezi că Bataloniul 72 a folosit armament greu pentru a omorî cel puţin 10 civili şi pentru a distruge circa 20 de imobile rezidenţiale”, au precizat anchetatorii ruşi.

Utilizarea armamentului greu în zonele rezidenţiale din Ucraina a fost denunţată recent într-un raport şi de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Cei cinci soldaţi arestaţi sunt comandantul de batalion, Ivan Voitenko, alături de cei patru subordonaţi ai săi: Vitaliy Dubyniak, Olexander Poliakov, Olexander Ohrimenko şi Dmytro Ustylko.

Militarii au recunoscut faptul că au luat parte la operaţiunile armate din estul Ucrainei, în intervalul precizat de anchetatorii ruşi, dar au negat că ar fi atacat zonele populate de civili.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite