Rusia a publicat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Guvernul rus a publicat protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, sporind diviziunile între ruşii care cred că singura opţiune de atunci a URSS-ului era să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care sunt de părere că pactul l-a încurajat pe Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-o încercare de a-i convinge pe cei care continuă să nege existenţa protocolului secret, Guvernul rus a decis să-l facă public şi să fie expus de Arhiva Federală, odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova,  pe 23 august 1939.

URSS şi Germania „au discutat în deplină confidenţialitate chestiunea delimitării sferelor de interese de ambele părţi ale Europei de Est'', se arată în documentul expus în aceste zile la Moscova, potrivit Agerpres.
 

Documentul cuprinde trei clauze: împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, şi una privind Basarabia.

Potrivit surselor istorice, Germania s-a declarat dezinteresată faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice.

„Stalin purta negocieri cu Anglia şi Franţa privind necesitatea unei apărări colective împotriva Germaniei, dar el a înţeles că Hitler îi va da ceea ce Occidentul nu era dispus să-i dea: statele baltice şi Polonia'”, spune Nikita Petrov, istoric în cadrul organizaţiei pentru drepturile omului „Memorial”.

Publicarea acestui document a creat diviziuni printre ruşi, privind rolul URSS într-un conflict în care au murit peste 26 de milioane de ruşi. „Uniunea Sovietică are aceeaşi responsabilitate ca şi Germania pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial”, a precizat Nikita Petrov.

Conform versiunii sovieticilor, războiul a început oficial odată cu invazia germană din 22 iunie 1941, deşi URSS s-a folosit de pactul Ribbentrop-Molotov pentru a invada Finlanda în noiembrie 1939, pentru a ocupa Basarabia şi a instala guverne marionetă în statele baltice, dar şi pentru a ucide 22.000 de militari polonezi la Katyn între 1940 şi 1941.

Preşedintele Vladimir Putin este de părere că Stalin s-a văzut obligat să încheie un pact cu diavolul, adică cu Hitler, după ce Anglia şi Franţa au refuzat să formeze o coaliţie antinazistă.

Mai mulţi istorici occidentali, inclusiv germani, condamnă pactul, afirmând că Stalin, disperat fiind să evite un război, i-a dat aripi celui de-al Treilea Reich să transforme în realitate visul de a-şi extinde „spaţiul vital”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite