Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în atacul din cursul nopţii asupra Odesei, anunță Ucraina

0
Publicat:

Ministrul agriculturii ucrainean a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei, au fost avariate într-o proporţie „considerabilă" infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de tone de cereale au fost distruse, informează Reuters şi AFP.

Acordul privind exportul de cereale n- mai fost prelungit. FOTO arhivă
Acordul privind exportul de cereale n- mai fost prelungit. FOTO arhivă

 Mikola Solski consideră că va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate, potrivit Agerpres, care citează sursele amintite.

„În portul Ciornomorsk, au fost distruse de asemenea 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul destinat transportului de cereale încă de acum 60 de zile", a indicat ministrul agriculturii ucrainean, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

Potrivit acestuia, cea mai afectată a fost infrastructura de cereale a comercianţilor şi transportatorilor internaţionali şi ucraineni

„Securitatea alimentară mondială este din nou în pericol" prin aceste atacuri care au vizat obiective ucrainene legate de exporturile de cereale, a adăugat ministrul.

Societatea franceză CMA-CGM şi grupul canadian Viterra se numără printre companiile ale căror infrastructuri au suferite pagube, potrivit lui Solski.

A „ţintit în mod deliberat"  

 Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Rusia că a „ţintit în mod deliberat" prin atacurile sale din cursul nopţii de marţi spre miercuri siturile utilizate pentru exportul de cereale ucrainene, la trei zile după expirarea unui acord crucial pe această temă.

Rusia şi-a anunţat luni refuzul de a prelungi acordul privind exportul de cereale semnat în iulie 2022, sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, care a permis ca produsele agricole ucrainene să fie transportate în siguranţă, în pofida conflictului şi a blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către marina rusă.

Moscova a denunţat obstacole în calea comerţului cu îngrăşămintele sale şi cu produsele alimentare proprii.

 „Lovesc în cei mai săraci din lume"

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a reacționat într-o postare publicată miercuri pe Twitter, în care a spus că bombardamentele ruseşti asupra oraşului-port ucrainean Odesa „lovesc în cei mai săraci din lume".

„Chiar dacă ruta prin Marea Neagră este dificil de înlocuit, susţinem pe preşedintele Volodimir Zelenski şi Ucraina (...) pentru a găsi căi de transport alternative. De exemplu, prin intermediul liniilor de solidaritate ale UE, pe cale fluvială, feroviară şi rutieră", a spus ea.

Armata rusă a afirmat miercuri că a lovit în timpul nopţii situri militare ucrainene din apropierea oraşului Odesa, în al doilea atac nocturn consecutiv asupra acestui port strategic din sudul Ucrainei, potrivit AFP.

"Forţele armate ruse au efectuat o lovitură grupată asupra unor situri industriale militare, a infrastructurii de carburant şi a depozitelor de muniţii ale armatei ucrainene", a indicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că a lovit şi baza aeriană Kanatovo din regiunea ucraineană Kirovograd.

Potrivit pimarului Odesei, Ghennadi Truhanov, citat de presa ucraineană, a fost cel mai masiv atac rusesc asupra oraşului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite