Cinci țări din Europa Centrală cer extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

0
Publicat:

Cinci țări din Europa Centrală doresc ca interdicția privind importurile de cereale din Ucraina să fie extinsă cel puțin până la sfârșitul anului, au declarat miercuri miniștrii agriculturii, după întâlnirea de la Varșovia, relatează Reuters.

Embargoul privind cerealele din Ucraina urmează să expire în toamnă, Foto: Arhivă Adevărul
Embargoul privind cerealele din Ucraina urmează să expire în toamnă, Foto: Arhivă Adevărul

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicție se va încheia pe 15 septembrie.

Reuters transmite că „țările includ unii dintre cei mai convinși susținători diplomatici ai Kievului în războiul său împotriva Moscovei”, dar spun că afluxurile de cereale ucrainene au afectat fermierii la ei acasă.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că cele cinci țări au semnat o declarație comună privind prelungirea interdicției cel puțin până la sfârșitul anului, pe care o vor prezenta în discuții Comisiei Europene.

„Dar în acord este și declarația noastră comună că suntem foarte deschiși la tranzit”, a adăugat oficialul.

Miniștrii au indicat că și-ar dori, de asemenea, o opțiune prin care țările ar putea cere în mod individual UE să adauge produse pe lista de restricții.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a adăugat că Polonia nu va ridica interdicția pe 15 septembrie, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia, în timp ce Ungaria a spus că, dacă nu va exista un astfel de acord, va folosi „toate măsurile pentru a preveni suferința ulterioară a fermierului maghiar”.

Haos pe piața cerealelor la Marea Neagră

Piaţa cerealelor de la Marea Neagră este în haos, după ce Rusia a anunţat săptămâna aceasta că nu mai participă la acordul de export al cerealelor ucrainene, iar cele cinci state din Europa Centrală sunt îngrijorate că pe teritoriul lor va spori fluxul de cereale şi blocajele.

Mai exact, Rusia a ieșit, luni, la miezul nopții, din acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile de la Marea Neagră, anunțând că promisiunile de a-și elibera propriile transporturi de alimente și îngrășăminte nu au fost respectate. Uniunea Europeană a descris această mișcare drept „cinică” și a transmis că lucrează la soluții pentru a transporta mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară.

Marţi, mai multe „infrastructuri portuare” ucrainene au fost deteriorate într-un atac cu rachete ruseşti care a vizat Odesa, la câteva ore după expirarea acordului crucial privind exportul de cereale.

Asta înseamnă că sute de mii de oameni din întreaga lume nu vor avea acces la alimentele de bază", a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. Separat, un oficial de rang înalt din UE a spus că blocul comunitar sprijină Turcia şi Naţiunile Unite în eforturile lor de a readuce Rusia în cadrul acordului internaţional.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar a transmis, la rândul său, că blocul comunitar va răspunde prin extinderea rutelor terestre de export pentru cerealele ucrainene via coridoarele de solidaritate precum şi prin Republica Moldova.

Sunt şi alte modalităţi pentru a scoate cerealele din Ucraina, de exemplu prin România şi Polonia. Dacă ruşii continuă cu această politică de a împiedica Ucraina să exporte cereale şi îngrăşăminte, va trebui să găsim alte modalităţi pentru a scoate cerealele. Ce face Rusia este foarte greşit, asta nu îi afectează doar pe ucraineni, îi va afecta pe oamenii din cele mai sărace părţi ale lumii”, a apreciat Leo Varadkar.

Fermierii vecini, supuși presiunilor

Însă, majorarea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră este un subiect sensibil pentru Polonia şi alte state membre UE care sunt vecine cu Ucraina, inclusiv pentru România, în condiţiile în care fermierii din aceste ţări au început să fie supuşi la presiuni odată cu majorarea importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

Tot marți, Polonia şi Slovacia şi-au justificat intenţia de a prelungi embargoul privind importurile de cereale din Ucraina până la finele acestui an. „Nu văd niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie. Eu sper că embargoul nu se va termina, că vom putea să obţinem prelungirea sa în interiorul coaliţiei noastre de cinci state membre UE", a declarat, marţi, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Susţinem Ucraina în toate felurile, dar cu condiţia ca importurile de alimente să nu perturbe piaţa internă. Suntem în plină campanie de recoltare şi unele din depozitele noastre sunt pline din cauza importurilor anterioare de cereale", a declarat la rândul său ministrul Agriculturii din Slovacia, Jozef Bires.

Ce avertizează transportatorii români

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a avertizat că ruperea acordului pentru transportul cerealelor în Marea Neagră va pune presiune suplimentară pe infrastructura rutieră din România, dar și pe Portul Constanța, deja aglomerat din cauza camioanelor cu cereale ucrainene, într-un moment în care se încarcă pe nave și recolta românească.

Specialiștii susțin că infrastructura rutieră rămâne de bază în acest moment, deoarece transportul pe cale ferată implică importante provocări logistice. Ecartamentele căilor ferate din Ucraina sunt diferite de cele din UE, iar trenurile ucrainene nu pot trece granița, motiv pentru care marfa trebuie transferată. „Portul Constanța încă nu e pregătit așa cum trebuie pentru a prelua volume mai mari pe feroviar.”, a explicat Augustin Hagiu, președinte FORT pentru G4media.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite