Geoană: Condamn decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră

0
Publicat:

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a criticat Rusia pentru faptul că a decis să se retragă din acord, deși atât ONU, cât și Turcia au insistat să rămână, consecințele fiind unele economice.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO Facebook M.Geoană
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO Facebook M.Geoană

Condamn decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, în pofida demersurilor aliatului nostru, Turcia, și ale Organizației Națiunilor Unite! Războiul ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă să aibă impact asupra milioanelor de oameni vulnerabili din întreaga lume. În contextul acesta instabil, este datoria noastră să construim și să consolidăm rute alternative”, a afirmat Mircea Geoană, potrivit unui mesaj pe pagina de Facebook.

Mai mult ca oricând, trebuie să ne asigurăm că putem naviga cu încredere prin vremuri de profundă incertitudine, pentru noi, dar și pentru întreaga lume.Nu trebuie să lăsăm dependențele unilaterale să definească destinul nostru, iar astăzi, rutele alternative nu sunt doar o opțiune, ci o necesitate”, a completat secretarul general-adjunct al NATO.

UE: O decizie cinică

Rusia a ieșit, luni, din acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile de la Marea Neagră, declarând că promisiunile de a-și elibera propriile transporturi de alimente și îngrășăminte nu au fost respectate. Uniunea Europeană a descris această mișcare drept „cinică”, relatează RFI.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe al Rusiei susține că a notificat Ucraina, Turcia și Națiunile Unite că „fără participarea Rusiei, „Inițiativa Mării Negre” încetează să mai funcționeze din 18 iulie”.

Aceasta a însemnat retragerea garanțiilor de siguranță pentru transport maritim, încheierea unui coridor maritim umanitar și desființarea Centrului Comun de Coordonare de la gura Mării Negre din Istanbul, instituit pentru a monitoriza implementarea acordului, arată sursa citată.

De asemenea, a însemnat că nord-vestul Mării Negre va fi din nou desemnată o zonă de pericol temporar pentru transport maritim, a declarat ministerul prin intermediul agenției de știri de stat TASS.

Reacția CE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ieșirea Rusiei din acordul de export de cereale ucrainene și a calificat această mișcare drept „cinic㔄Condamn ferm mișcarea cinică a Rusiei de a pune capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a scris ea pe Twitter.

Acordul, intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale, permițând exportul în siguranță a cerealelor ucrainene blocate de războiul Rusia-Ucraina.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu aceasta, a fost încheiat și un memorandum de înțelegere de trei ani cu ONU, în baza căruia oficialii săi au fost de acord să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.

Dar declarația ministerului spune că niciuna dintre cerințele Rusiei – inclusiv reluarea exporturilor de amoniac printr-o conductă care duce din Rusia la portul ucrainean Odesa și reconectarea băncii sale agricole de stat Rosselhozbank la sistemul internațional de plăți SWIFT – nu a fost îndeplinită.

În aceste condiții de sabotaj total în implementarea acordurilor de la Istanbul, continuarea „inițiativei Mării Negre”, care nu și-a justificat scopul umanitar, devine lipsită de sens”, se arată în comunicatul ministerului.

Acordul fusese prelungit de mai multe ori, dar urma să expire luni. Rusia spunea de luni de zile că nu au fost îndeplinite condițiile pentru prelungirea acesteia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost primul care a confirmat că Rusia nu îl reînnoiește.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite