Putin pregătește Rusia pentru un „război fără sfârșit” cu Occidentul: „Nu va accepta o înfrângere“
0Putin pare că nu înțelege că poate pierde războiul cu Ucraina și se pregătește pentru un „război fără sfârșit”, nu doar cu țara vecină, ci și cu Occidentul. Analiștii politici care i-au comentat discursul recent s-au arătat îngrijorați.
Putin a ținut recent un discurs în fața unor munctori de la o fabrică aeronautică din regiunea Buriatia, unde a prezentat din nou războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei.
„Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a declarat liderul de la Kremlin, citează The Guardian.
Analistul politic Maxim Trudolyubov spune că Putin a urmat un model de discurs recent, în care a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război fără sfârșit” cu Occidentul.
„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar și nici un sfârșit previzibil”, a declarat Trudolyubov.
Mesajul voalat către populație
În timpul discursului „stării națiunii” al lui Putin, urmărit îndeaproape luna trecută, liderul rus a repetat unele dintre numeroasele nemulțumiri pe care le are față de Occident, subliniind că Moscova lupta pentru supraviețuirea națională și că va învinge în cele din urmă.
Mesajul subtil voalat către popor, a spus Trudolyubov, a fost că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând și că rușii trebuie să învețe să trăiască cu el.
Un diplomat occidental de la Moscova a descris mesajul lui Putin ca unul care pregătește publicul rus pentru „un război fără sfârșit”.
Diplomatul a mai spus că nu este clar că Putin ar putea accepta o înfrângere în conflict, deoarece nu pare că Putin "înțelege cum să piardă”.
Aceeași persoană a mai spus că Putin nu pare să se răzgândească asupra conflictului, în ciuda pierderilor grele și a eșecurilor din ultimul an. Diplomatul a precizat că președintele rus a fost un fost agent KGB și a spus că aceștia sunt antrenați să continue întotdeauna să își urmărească obiectivele, mai degrabă decât să reevalueze obiectivele în primul rând.
Putin „nu știe să piardă”
Alții au remarcat că liderul rus, care, potrivit serviciilor de informații occidentale, ia personal decizii operaționale și tactice în Ucraina, a încetat să mai discute situația de pe frontul din Ucraina în comentariile sale publice.
Potrivit unui studiu al discursurilor președintelui realizat de agenția de presă rusă Verstka, Putin a menționat ultima dată luptele din Ucraina la 15 ianuarie, afirmând că dinamica armatei sale era „pozitivă”.
Aceste omisiuni reflectă acceptarea neliniștită a Kremlinului că nu este capabil să schimbe cursul războiului pe câmpul de luptă, a susținut Vladimir Gelman, profesor de politică rusă la Universitatea din Helsinki.
„Este mai ușor să nu vorbești despre eforturile de război, atunci când armata ta nu face niciun progres. Dar reducerea eforturilor nu este o opțiune pentru Putin; asta ar însemna să se recunoască învins”, a adăugat Gelman.
Conflictul, surprinzător de lung
Inițial, liderii Rusiei se așteptau ca conflictul să dureze doar câteva săptămâni înainte de a-și declara victoria.
De-a lungul iernii, analiștii militari occidentali și oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că Rusia, după ce a recrutat 300.000 de oameni în toamna anului trecut, va organiza un nou atac major.
Dar ofensiva Moscovei pe un arc de 160 de mile în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus țării câștiguri minime cu costuri uluitoare. Oficialii occidentali au estimat că au fost până la 200.000 de morți sau răniți de partea rusă.
„Rusia pur și simplu nu are capacitățile ofensive pentru o ofensivă majoră”, a declarat expertul militar american Rob Lee.
Potrivit lui Lee, mai puțin de 10% din armata rusă din Ucraina este capabilă de operațiuni ofensive, majoritatea trupelor sale fiind în prezent recruți cu pregătire limitată.