Raport american: explozia misterioasă din Rusia a fost declanşată de o misiune de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică, nu de un test

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al serviciilor americane de informaţii spune că explozia misterioasă din nordul îndepărtat al Rusiei a avut loc în timpul unei misiuni de recuperare, în încercarea de a salva o rachetă cu propulsie nucleară a Kremlinului de pe fundul oceanului, potrivit CNBC.

Explozia de pe 8 august a dus la moartea a cinci oameni de ştiinţă şi a stârnit temeri cu privire la faptul că Rusia şi-ar fi testat noua sa rachetă nucleară Burevestnik, cunoscută şi ca Skyfall.

„Aceasta nu a fost o nouă lansare a armei, ci o misiune de recuperare pentru a salva o rachetă pierdută într-un test precedent”, a spus o persoană care are cunoştinţe directe despre situaţie, din cadrul serviciilor secrete americane. „A fost o explozie pe unul dintre vasele implicate în recuperare care a cauzat o reacţie în nucleul nuclear al rachetei care a dus la o scurgere de radiaţii”, a precizat o altă persoană pentru CNBC, sub condiţia anonimatului.

Potrivit CNBC, anul trecut Moscova a făcut pregătiri similare pentru a încerca să recupereze o rachetă cu propulsie nucleară pierdută pe mare. Echipajele au încercat să recupereze racheta care a ajuns în Marea Barents, după un test eşuat. Operaţiunea includea trei vase, unul dintre ele fiind echipat special pentru gestionarea materialului radioactiv din miezul nuclear al armei.

În luna martie a anului trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat mai multe arme supersonice, precum şi Burevestnik, precizând că aceasta  are o „rază de acţiune nelimitată" şi este „invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale”. Însă până acum Kremlinul nu a reuşit să efectueze un test de succes al armei, în ciuda mai multor tentative, potrivit surselor care au cunoştinţe directe referitoare la un raport al serviciilor secrete americane care tratează programul de armament.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite