Puy du Fou pentru Putin în Crimeea şi Rusia imperială: Cine este Konstantin Malofeev, oligarhul pus sub acuzare în SUA pentru ocolirea sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konstantin Malofeev FOTO BBC
Konstantin Malofeev FOTO BBC

Konstantin Malofeev, un oligarh cu opinii ultraconservatoare apropiat Kremlinului, devine prima persoană pusă sub acuzare în Statele Unite după declanşarea războiului la scară largă în Ucraina pentru ocolirea sancţiunilor impuse în legătură cu anexarea peninsulei Crimeea.

Konstantin Malofeev, 47 de ani, este acuzat, la un tribunal din New York, că a căutat metode de a se sustrage sancţiunilor impuse Rusiei în urma anexării Crimeei, în februarie-martie 2014. Actul acuzării împotriva sa, care numără 21 de pagini, a fost făcut public pe 6 aprilie. Este vorba de prima procedură judiciară deschisă în Statele Unite împotriva unui oligarh apropiat Kremlinului după începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Supranumit „Oligarhul ortodox”, Malofeev este acuzat că a încercat să scoată, prin intermediul unor complici, zece milioane de dolari din activele sale îngheţate în Statele Unite din cauza finanţării separatismului în Crimeea şi în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei.

Konstantin Malofeev se află pe listele de sancţiuni ale Statelor Unite şi ale Uniunii Europene încă din 2014.

El a denunţat plasarea sa pe lista de sancţiuni din Statele Unite şi a catalogat-o drept „comică”, susţinând că nu mai deţine niciun ban şi niciun bun acolo din vara anului 2014. Însă autorităţile americane îl contrazic şi spun că au dovezi privind o tentativă a oligarhului rus de a pune mâna pe zece milioane de dolari din averea sa pusă sub sechestru în Statele Unite.

Potrivit actului acuzării, intemediarul acestei operaţiuni este un cetăţean american, Jack Hanick, un fost director al postului de televiziune Fox News, de orientare conservatoare, iar executantul este un cetăţean grec. Faptele datează din 2015.

Jack Hanick, un susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump, a fost angajat totodată de Konstantin Malofeev pentru a-l ajuta să dezvolte o reţea de instituţii de presă în Europa, în special în Bulgaria şi în Grecia.

De exemplu, Hanick l-a ajutat pe Malofeev în lansarea postului de televiziune Ţargrad TV, care emite în Rusia din 12 aprilie 2015. 

După lansarea Ţargrad TV, Malofeev l-a însărcinat pe Hanick să înfiinţeze un canal TV afiliat şi în Grecia şi să achiziţioneze un canal TV în Bulgaria.

„După ce a fost sancţionat de Statele Unite, Malofeev a încercat să evite sancţiunile folosindu-se de complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din întreaga Europă”, a declarat secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland.

Arestat luna trecută la Londra, Jack Hanick urmează să fie extrădat în Statele Unite.

Potrivit actului acuzării, el era pregătit să pună în aplicare viziunea lui Malofeev şi să contribuie la râspândirea propagandei ruse în Europa.

„Ochii noştri sunt fixaţi pe fiecare obiect de artă, pe fiecare bun imobiliar cumpărat cu bani murdari şi pe fiecare portofel de bitcoini umplut cu bani din furturi sau din alte infracţiuni”, a avertizat adjuncta procurorului general al Statelor Unite, Lisa Monaco.

„Oligarhul ortodox”

Licenţiat în Drept la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, Konstantin Malofeev a făcut avere ca bancher de investiţii. Este fondator al fondului de investiţii Marshall Capital Partners şi acţionar la gigantul rus de telecomunicaţii Rostelecom. Prietenul său Igor Şcegolev a fost ministru al Telecomunicaţiilor.

Konstantin Malofeev este un regalist asumat. El visează la o Rusie imperială ghidată doar de valori ultraconservatoare. El spune că s-a apropiat de Dumnezeu în timpul studiilor universitare, iar obsesia sa pentru Crimeea datează din ianuarie 2014, când, odată ajuns la Sevastopol într-o vizită neplanificată împreună cu patriarhul Kirill I, a observat că o treime din cei peste 100.000 de locuitori ai oraşului s-au înghesuit să se roage la moaştele sfinte aduse acolo.

„Toţi locuitorii au spus o singură rugăciune: ca Sevastopolul facă parte din nou din Rusia. Este voia lui Dumnezeu”, a susţinut Malofeev într-un interviu acordat pentru „Financial Times” în 2014.

De atunci, Malofeev s-a apropiat şi mai mult de conducerea de la Kremlin prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 2015, a creat mişcarea „Vulturului cu două capete” şi a sperat să o transforme într-un partid politic, dar a renunţat la aspiraţiile prezidenţiale în urma modificării Constituţiei Federaţiei Ruse, în 2020, în aşa fel încât Vladimir Putin să poată fi şef de stat până în 2036. „Mi-am atins obiectivele politice de când Putin poate rămâne la putere”, a comentat Malofeev pentru „Le Monde”.

Konstantin Malofeev este văzut ca un recrutor al regimului Putin, cu un rol central în angajarea unor agenţi de influenţă în străinătate. Ar fi ajutat în acest sens de fostul agent KGB Leonid Reşetnikov.

În Bulgaria, cei doi sunt acuzaţi că l-au recrutat pe fostul deputat socialist Nikolai Malinov, conducătorul unei mişcări rusofile.

Dar Malofeev preferă contactele cu cercuri de extremă dreapta din Europa.

În 2014, el a recunoscut că a ajutat Frontul Naţional, condus atunci de Jean-Marie Le Pen, să obţină un împrumut de 2 milioane de euro pentru alegerile europene.

Un Puy du Fou în Crimeea

În ciuda sancţiunilor, Malofeev a căutat să facă afaceri în Crimeea. În august 2014, omul de afaceri Philippe de Villiers, de două ori candidat la preşedinţia Franţei, a anunţat că a ajuns la un acord cu Konstantin Malofeev pentru a construi un parc tematic în Crimeea după modelul Puy du Fou. Omul de afaceri francez, care provine dintr-o familie de aristocraţi catolici, a făcut acest anunţ după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin în staţiunea Ialta, din Crimeea.

În vârstă de 73 de ani, Philippe de Villierseste fratele generalului Pierre de Villiers, fost şef al Statului Major al Franţei, şi proprietatul parcului tematic Puy du Fou din Pays de la Loire. Criticat de unii istorici pentru redarea unei viziuni „reacţionare şi ultra-catolice” asupra lumii, Puy du Fou este al doilea cel mai vizitat parc tematic din Franţa după Disneyland din Paris. 

Proiectul nu s-a materializat până la urmă. „Preşedintele Putin şi-a imaginat un Puy du Fou în Crimeea. Dar sancţiunile economice împotriva Rusiei ne împiedică să luăm în considerare un astfel de proiect”, a declarat Nicolas de Villiers, fiul lui Philippe de Villiers , într-un interviu acordat în 2019 pentru revista „Capital”.

Înăsprirea sancţiunilor pare să fi blocat planurile internaţionale ale lui Konstantin Malofeev. „Proiectul său a fost întotdeauna să creeze un fel de Internaţională reacţionară, cu catolici ortodocşi, reacţionari pro-viaţă şi elita aristocratică pe care o reactivează ca actor politic ”, explică cercetătoarea Marlène Laruelle, profesoare la Universitatea George-Washington (Washington DC) şi directoare a Institutului de Studii Europene, Ruse şi Eurasiatice (IERES).

Însă oligarhul are planuri mari pentru Rusia natală. Într-un interviu acordat în 2020 pentru „The New York Times”, el a salutat decizia lui Vladimir Putin de a rămâne la putere până în 2036.

În concepţia lui Malofeev, Rusia este acum „o cvasi-monarhie”. Este „un lucru foarte bun”, spune el. Dar oligarhul vrea „introducerea unei monarhii constituţionale într-un viitor previzibil” şi consideră acest scenariu ca fiind realist în contextul conducerii lui Putin.

Şi totuşi, Malofeev respinge acuzaţia că ar fi în solda actualului regim de la Kremlin. „Acţiunea mea este absolut independentă de stat şi nu am aşteptat niciodată cea mai mică autorizaţie pentru a face ceva”, susţine el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite