Putin se confruntă cu „o catastrofă militară”. Armata sa se află într-un „Zugzwang complet“, avertizează un fost colonel FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin conduce țara către revoluție, făcând aceleași greșeli militare catastrofale ca și Rusia în 1917, susține Igor Strelkov, pe numele său real Igor Ghirkin, fost colonel FSB și fost ministru al apărării al auto-proclamatei Republici Populare Donețk.

Soldați ruși în tranșee/ FOTO: Profimedia
Soldați ruși în tranșee/ FOTO: Profimedia

Armata rusă se află în punctul fără întoarcere: pierde și dacă atacă și dacă se retrage, a spus Igor Strelkov. „Oameni inteligenți au ajuns la concluzia că, în situația actuală, Rusia se află într-un „Zugzwang complet“, a spus el, referindu-se la o situație din șah în care jucătorul care trebuie să mute are la dispoziție numai mutări dezavantajoase, care conduc la pierderi materiale sau poziționale.

„Este imposibil să ne apărăm în continuare, pentru că se înrăutățește rapid poziția strategică”, a spus Strelkov. „Și este imposibil să ataci, deoarece această mișcare înseamnă o catastrofă militară rapidă”, a spus Ghirkin.

El a avertizat: „Eficacitatea în luptă și moralul armatei amintesc puternic de situația de dinainte de ofensiva din iulie 1917 a lui Aleksander Kerenski”.

Ghirkin a fost unul dintre jucătorii cheie în momentul în care Putin a preluat controlul Crimeei în 2014 și a cucerit regiunea ucraineană Donețk în același an.

El a criticat de multă vreme strategia de război actuală a liderului rus și a cerut mobilizarea rapidă a încă un milion de luptători pentru a învinge Ucraina, precum și o delimitare clară a comandanților de top ai lui Putin.

„Va fi un al doilea val de mobilizare”, a prognozat el. „Vor fi forțați să aibă, un al doilea și apoi poate un al treilea val. Pentru a câștiga în Ucraina ar fi nevoie de încă o jumătate de milion de soldați.

Canalul Telegram, generalul SVR, a susținut că Putin a aprobat planurile de a convoca două milioane pentru mobilizare anul acesta, unii mergând pe front drept carne de tun, iar alții lucrând în industrii legate de armată.

Primii care vor fi chemați vor fi bărbați cu datorii față de fostele lor soții din cauza pensiei alimentare, a susținut acesta.

O astfel de mișcare de mobilizare în masă ar putea avea loc luna viitoare.

Fosul ofițer KGB a avertizat cu privire la repetarea erorilor Rusiei din lunile dinaintea revoluției bolșevice din 1917, care au dus la înfrângerea unui guvern „liberal”, care a inaugurat șapte decenii de tiranie comunistă.

El a sugerat că strategia militară a lui Putin provoacă propria sa cădere.

Kerenski, șeful guvernului provizoriu rus după răsturnarea ultimului țar Nicolae al II-lea, a insistat asupra unei contraofensive dezastruoase în timpul Primului Război Mondial sub comanda generalului Aleksei Brusilov. Acest lucru a dus la revolte în rândul trupelor sale, zeci de mii de soldați morți și un colaps al ofensivei.

Strelkov a avertizat că mulți comandanți de top ai lui Putin sunt înclinați spre o contraofensivă în Ucraina, cu scopul de a a lua prin surprindere armata ucraineană și susținătorii săi din NATO, cu rezultate probabil dezastruoase.

Acest lucru a fost susținut printre alții de generalul în retragere Andrei Gurulev, un susținător înfocat al înaltului comandaemnt rus la TV. Acest lucru „demonstrează în mod clar nivelul general de lipsă de creier al generalilor noștri de top”, a spus Strelkov.

„Probabil, generalul a uitat – sau poate nu a știut niciodată – că NATO are o capacitate spațială mare și o recunoaștere aeriană modernă eficientă.

„Există și interceptare radio și localizare radio. Au, de asemenea, creiere în sediile și în centrele lor analitice... Permiteți-mi să vă reamintesc că inamicul a prezis ofensiva Forțelor Armate Ruse în urmă cu un an – și chiar a postat aceste informații în mass-media din timp și cu o precizie de câteva zile”, a spus Ghirkin.

Într-un alt videoclip, el a spus: „Încă o dată – armata noastră nu înțelege pentru ce luptă”. Batalioanele de voluntari își cunoșteau scopul, dar erau „o picătură în ocean în comparație cu numărul total de soldați și ofițeri de pe front”.

Problemele sunt în forțele regulate ale lui Putin, a spus el.

Strelkov, 52 de ani, care este și blogger pro-război, se numără printre cei trei condamnați anul trecut de un tribunal olandez pentru doborârea unui avion de pasageri Malaysian Airlines în care toți cei 298 de la bord au fost uciși în 2014.

În ciuda acestui fapt, el rămâne o voce cheie în interiorul Rusiei cu privire la desfășurarea războiului.

Comentariile lui Strelkov au venit după ce Ucraina a susținut, marți, că a distrus un depozit de muniție rus, în ultima lovitură adusă efortului de război al lui Putin.

Atacul aerian dramatic de la Svatovo, estul regiunii Lugansk, a fost filmat. Imaginile din drona care a aruncat explozivul au arătat că trupele ruse fug cu câteva momente înainte ca o explozie uriașă să distrugă clădirea.

Atacul este unul dintr-o serie ale forțelor Kievului din ultimele zile, care au dat lovituri devastatoare trupelor invadatoare ale lui Vladimir Putin.

Ucraina a declarat că alte două atacuri au eliminat 500 de soldați ruși în regiunea Herson din sud.

Una dintre lovituri - un atac major la o fermă din Ciulakivka - a fost anunțată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei , adăugându-se la cei 400 uciși la Makiivka, în regiunea ocupată Donețk, pe 31 decembrie.

Și în cealaltă lovitură se crede că Ucraina a lovit o cladire de agrement numită Grand Prix, folosită de ocupanții militari ruși în satul Sahi, inclusiv de forțele speciale de informații militare ale GRU. Amploarea pierderilor de aici nu este încă clară.

Aceste lovituri au venit la doar o zi după ce Moscova a recunoscut pierderi masive de vieți omenești într-o lovitură separată cu sisteme de rachete HIMARS pe 31 decembrie asupra unei cazărmi militare.

Și pentru a înrăutăți lucrurile pentru președintele rus Putin, exploziile au fost auzite astăzi la o bază militară rusă din Novi Oskol, regiunea Belgorod, pe fondul suspiciunilor de încă un atac îndrăzneț al Ucrainei peste graniță pe teritoriul rusesc .

Casa Albă, despre soldați ruși uciși în Ucraina: „E război. Ucrainenii au fost invadați și se apără”

Nu este "nicio lamentaţie" la Washington după ce un bombardament ucrainean a ucis numeroşi soldaţi ruşi în estul Ucrainei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, informează joi AFP.

Mai devreme în timpul zilei de miercuri, Rusia a admis un bilanţ mai sângeros al loviturii care a vizat în noaptea de Anul Nou soldaţi ruşi la Makiivka, majorat la 89 de morţi.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională subordonat preşedintelui Joe Biden, nu s-a pronunţat asupra cifrelor, în timp ce Departamentul pentru comunicare strategică al armatei ucrainene a revendicat un bilanţ mult mai mare în rândurile armatei ruse, cifrat la 400 de morţi şi 300 de răniţi.

Nu este "nicio lamentaţie din partea administraţiei (americane). E război. (Ucrainenii) au fost invadaţi şi ei ripostează şi se apără", a declarat Kirby într-o conferinţă de presă. "Soldaţii ruşi care se află pe teritoriul lor (al ucrainenilor) sunt o ţintă legitimă de acţiune militară pentru Ucraina, punct", a adăugat el.

Bombardamentul a avut loc într-o zonă de "lupte dure, iar războiul este o treabă sângeroasă", a adăugat acest fost militar de rang înalt.

Potrivit armatei ruse, acest atac a fost întreprins cu ajutorul unor sisteme de rachete HIMARS, armă furnizată de SUA.

John Kirby nu a comentat asupra acestui subiect. Cu toate acestea, el a declarat: "Noi furnizăm şi vom continua să furnizăm (ucrainenilor) echipamentele şi ajutorul de care ei au nevoie pentru a se apăra. Şi da, noi am furnizat (sisteme) HIMARS şi am putea foarte bine să furnizăm şi altele pe viitor".

Marţi, în Rusia au avut loc adunări publice pentru a aduce un omagiu soldaţilor ruşi ucişi la Makiivka. Moartea lor a provocat un şoc care a declanşat un val de critici la adresa armatei ruse.

Mai multe voci au denunţat o "naivitate criminală", care a făcut ca muniţii să fie depozitate în aceeaşi clădire unde erau cazaţi soldaţii. De asemenea, soldaţii erau autorizaţi să îşi folosească telefoanele mobile, ceea ce a permis localizarea lor de artileria ucraineană.

Mai mulţi comentatori ruşi pro-război, foarte urmăriţi pe reţelele sociale, au contestat de asemenea bilanţul anunţat de autorităţile ruse, unul subestimat în opinia lor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite