Putin, dispus să negocieze. Care ar fi adevărata miză

0
Publicat:

Liderul de la Kremlin își dorește să câștige timp pentru a organiza o „ofensivă la scară largă” la începutul anului 2023, afirmă surse citate de site-ul independent Meduza, care susțin că Vladimir Putin vrea să negocieze cu Ucraina un acord de pace temporar.

Președintele rus ar organiza o „ofensivă la scară largă” la începutul anului 2023.
Vladimir Putin vrea sa negocieze cu Ucraina un acord de pace temporar. FOTO Shutterstock

De la succesul contraofensivei Ucrainei, oficialii ruși au vorbit în mod repetat despre posibilitatea unor negocieri cu Ucraina sau cu țările occidentale. Directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a afirmat, vineri, 14 octombrie, că negocierile sunt posibile, însă doar „în anumite condiții”. 

Partea ucraineană nu a dorit să mai reia negocierile cu liderul de la Kremlin în ultimele luni. Mai mult decât atât, la începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care exclude în mod oficial eventualele negocieri cu Putin, după ce preşedintele rus a anexat patru regiuni ucrainene.   

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că nu are în vedere „pentru moment" noi atacuri „masive" asupra orașelor din Ucraina. Aceasta a anunțat că nu va extinde mobilizarea pe care a ordonat-o în urmă cu trei săptămâni pentru a face faţă eşecurilor armatei sale. „Toată lumea are bunăvoinţă şi trebuie să folosim această bunăvoinţă la maximum”, în rezolvarea oricăror conflicte, a declarat președintele rus, în timp ce se adresa liderilor prezenţi la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Ar putea fi o capcană 

Site-ul independent Meduza scrie că președintele rus ia în considerare posibilitatea de a relua negocierile care au fost oprite din primăvara anului 2022. Totodată, liderul de la Kremlin își dorește ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor ocupate din Donbas și „nici măcar nu vrea să discute despre Crimeea”. 

În aceeași ordine de idei, două surse apropiate Kremlinului și o sursă apropiată a guvernului rus au afirmat pentru Meduza că autoritățile ruse au creat o nouă „opțiune tactică”.

Așadar, în loc să convingă Ucraina să accepte un tratat de pace, Kremlinul ar vrea o încetare temporară a focului. Liderii ruși consideră că acest lucru ar putea fi realizat prin negocieri între forțele ruse și ucrainene, fără a fi implicați cei doi președinți. 

Sursele citate au mai declarat că Rusia ar vrea probabil să-și retragă armata din regiunea Herson. 

Este foarte greu să controlăm Hersonul în acest moment, iar retragerea trupelor din regiune ar putea fi făcută ca un gest de bunăvoință și un pas către Ucraina”, a afirmat o sursă apropiată Kremlinului.  

În plus, sursele au afirmat că președintele rus nu își dorește să pună capăt războiului și că speră să utilizeze posibila încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă. După părerea liderului de la Kremlin, armistițiul ar îngădui armatei sale să se antreneze și să-și refacă stocurile. 

Părerea Kievului în legătură cu negocierile cu Moscova nu s-a schimbat: „Vom fi pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu înlocuitorul său”, a afirmat pentru Meduza o sursă din cabinetul lui Volodimir Zelenski. 

 Apoi le-a solicitat rușilor să se ocupe de partea lor pentru ca negocierile să aibă loc mai devreme: „Dați-l jos pe Putin!”. 

Sursa a menționat că Ucraina nu are încredere în afirmațiile și „gesturile de bunăvoință” ale Rusiei: „El continuă să mintă, Putin. Vorbește despre negocieri, apoi lansează lovituri cu rachete asupra civililor. Nu cred că va exista o încetare a focului până când teritoriile noastre nu vor fi eliberate”. 

Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a afirmat că „acest scenariu nu este deloc în interesul Ucrainei, deci aceste propuneri, indiferent dacă sunt sau nu făcute public, sunt excluse”. Podoliak a declarat în schimb că Ucraina este „extrem de interesată” de înfrângerea Rusiei. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite