Atacuri cu rachete în Ucraina. Moscova susține că a atins „toate țintele desemnate”: Kievul denunță o campanie planificată deliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Toate țintele desemnate” de armata rusă au fost lovite în atacurile cu rachete efectuate luni asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice din Ucraina, susține Ministerul Apărării de la Moscova.

Urme ale unui atac vizibile pe Bulevardul Șevcenko, nu departe de Ambasada României la Kiev
Urme ale unui atac vizibile pe Bulevardul Șevcenko, nu departe de Ambasada României la Kiev

Moscova a anunțat că obiectivele loviturilor cu rachete de luni au fost atinse, într-unul dintre cele mai mari atacuri coordonate ale Rusiei împotriva Ucrainei din primele săptămâni ale războiului, transmite Reuters.

„Astăzi, forțele armate ale Rusiei au aplicat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare, de comunicații și energetice ucrainene. Scopul loviturii a fost atins. Toate țintele desemnate au fost lovite”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

De cealaltă parte, Kievul afirmă că aceste atacuri, care au avut loc la ore de vârf în opt regiuni, par să fi fost planificate în mod deliberat încă din primele zile ale acestei luni pentru a ucide civili.

„Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, forțele de ocupație rusești au primit, pe 2 și 3 octombrie, instrucțiuni de la Kremlin pentru a pregăti lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina. (...) Infrastructura civilă critică și zonele centrale ale orașelor ucrainene dens populate au fost identificate ca ținte”, subliniază Ucraina.

La câteva ore după bombardamente, Vladimir Putin a numit aceste atacuri drept represalii pentru explozia produsă sâmbătă pe Podul Crimeei, acuzând Ucraina de un „atac terorist”.

Potrivit Kievului, armata rusă a lansat 83 de rachete - 43 doborâte - și 17 drone iraniene Shahed împotriva mai multor orașe, printre care Kiev, Liov, Ternopol și Dnipro.

„Ei vor (să provoace, n. red.) panică şi haos, vor să distrugă sistemul energetic. A doua ţintă (după sistemul energetic, n. red.) sunt oamenii. O astfel de oră şi astfel de ţinte au fost alese special pentru a cauza cât mai multe victime posibil”, a denunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombardamentele de luni a produs entuziasm în rândul figurilor pro-război din Rusia. Serghei Aksionov, numit de Moscova la conducerea Crimeei, susține că Rusia ar fi câștigat deja „operațiunea militară specială” dacă ar fi efectuat astfel de lovituri în fiecare zi. Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a criticat în mod deschis conducerea militară a Rusiei și a cerut o campanie mai agresivă, s-a declarat „100% mulțumit”.

În schimb, oficiali ai Uniunii Europene au condamnat atacurile.

„Ceea ce se întâmplă acum la Kiev este dezgustător. Asta arată lumii, încă o dată, regimul cu care ne confruntăm: unul care ţinteşte la întâmplare, unul care împroaşcă teroare şi moarte asupra copiilor”, a scris pe Twitter preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Asemenea acte nu îşi au locul în secolul XXI. Le condamn în cei mai fermi termeni posibili”, a reacţionat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite