Atacurile cu rachete trădează slăbiciunea Rusiei. De ce strategia Moscovei este sortită eșecului

0
Publicat:

Rusia a început un maraton de forță prin atacurile cu rachete din ultimele zile, dar este puțin probabil să susțină acest ritm, cred analiștii care evaluează noua strategie de escaladare a Moscovei. 

Rusia a lansat luni 84 de rachete asupra orașelor ucrainene FOTO Profimedia
Rusia a lansat luni 84 de rachete asupra orașelor ucrainene FOTO Profimedia

Procedând în acest fel, Rusia își trădează mai degrabă slăbiciunea decât puterea militară, relatează Washington Post citând analiști.

Rusia a lansat peste 100 de rachete asupra orașelor ucrainene în patru zile, lovind în principal infrastructură energetică și obiective civile, însă cel mai probabil nu va putea menține acest ritm pentru că stocul rachetelor sale de precizie se epuizează, spun analiștii.

Analistul Konrad Muzika de la firma de consultanță Rochan (Polonia) estimează că Rusia are stocuri împuținate de rachete de precizie, ceea ce explică, de pildă, faptul că atacurile de marți au fost în principal cu rachete de croazieră lansate din aer, care sunt mai lente decât rachetele ghidate Iskander și astfel mai ușor de doborât de apărarea ucraineană.

Această estimare a analiștilor se bazează în mare parte pe observații privind tipurile de rachete folosite de Rusia, dar și pe faptul că Moscova recurge tot mai mult la rachete de precizie scăzută, explică Muzika.

Totuși, Rusia ar continua să lovească obiective civile și dacă ar dispune de stocuri generoase de rachete de precizie, întrucât este „maniera în care Rusia poartă războiul”, mai spune analistul.

Dacă ne uităm la ceea ce a făcut HIMARS rutelor de aprovizionare rusești și, în esență, capacității lor de a susține războiul, vedem că au provocat daune masive ... poziției Rusiei în acest război. Deci, din punct de vedere tehnic, dacă rușii ar avea acces la un stoc mare de rachete de mare precizie, probabil că ar putea provoca daune similare forțelor armate ucrainene, doar că nu au făcut-o", a declarat Muzika.

De fapt, nu au reușit să o facă. Nu au reușit nici măcar să blocheze principalele drumuri de aprovizionare ucrainene. Nu au reușit să distrugă poduri, căi ferate, intersecții de cale ferată și așa mai departe”, a adăugat analistul.

Numărul mare de pierderi umane, șocante pentru analiști, a afectat moralul soldaților ruși, în timp ce eșecurile repetate de a îndeplini obiectivele militare – retragerile, unele haotice, din Insula Șerpilor, Harkov, respectiv Lîman- au afectat capacitatea de ține piept contraofensivei ucrainene ce avansează în sudul țării, în regiunea Herson, unde forțele armate ale lui Zelenski recuperează încet-încet teritorii.

Nici recenta mobilizare parțială decretată de Moscova, menită să refacă forța umană de luptă, nu merge mai bine în condițiile în care noii recruți se plâng zilnic pe rețele sociale de lipsa instruirii și de echipamentele slabe cu care sunt trimiși în luptă. Potrivit site-ului independent rus SOTA, polițiștii din Moscova au efectuat zilele trecute raiduri în hosteluri și cafenele pentru a ridica bărbați și a-i trimite la centrele de înrolare, în timp ce recrutările continuă și în închisori.

Rusia duce un război total

Analistul Lawrence Freedman, profesor de studii ale războiului la King’s College London, apreciază că forma de escaladare arătată de Rusia prin atacurile cu rachete asupra obiectivelor civile, luni, nu a obținut vreun câștig militar clar, fiind mai degrabă „accesul de furie al unui sociopat” decât o nouă strategie câștigătoare.

Totuși Rusia nu poate susține mult timp un astfel de ritm.

„Rusia nu dispune de rachetele necesare pentru a lansa în mod frecvent atacuri de acest tip, deoarece își epuizează stocurile, iar ucrainenii revendică o rată mare de succes în interceptarea multora dintre cele deja folosite", a scris Freedman.

„Nevoia lui Putin de a-și calma criticii explică și motivul pentru care s-a dezlănțuit așa împotriva orașelor ucrainene. Adepții de linie dură au tot cerut atacuri asupra infrastructurii ucrainene și acum au obținut ceea ce doreau. Dar, în mod inevitabil, vor fi dezamăgiți de rezultate.

E destul de posibil ca aceste atacuri să fie reluate, deoarece este mentalitatea lui Putin și a generalilor săi faptul că inamicii pot fi constrânși să capituleze prin astfel de mijloace. Dar stocurile de rachete Kalibr și Iskander sunt pe sfârșite”, argumentează Freedman.

Pe fondul eșecurilor militare ale Rusiei, loviturile asupra rețelei electrice ucrainene în ultimele zile au fost menite să șocheze și să înspăimânte civilii, să îi priveze de surse de electricitate în timpul iernii și să le frângă voința de a rezista, potrivit Mariei Shagina, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think tank cu sediul la Londra.

Potrivit analistei, vizând stații de alimentare cu electricitate din Liov, în vestul Ucrainei, Rusia a urmărit printre altele să împiedice Ucraina să exporte electricitate către Europa, a declarat Șaghina.

„Acum asistăm la o escaladare și la transformarea în armă a infrastructurii critice", a spus ea, adăugând că nu a fost deloc întâmplătoare această sincronizare după ce Rusia a tăiat livrările de gaz natural către Europa.

„Există o oarecare intensificare a războiului, în sensul că Rusia nu ascunde nici măcar faptul că a atacat infrastructura civilă, infrastructura critică. Încearcă să intensifice războiul cât de mult pot", a adăugat Șaghina.

Pentru ruși, lovirea zonelor civile, a zonelor rezidențiale și a tot ceea ce poate avea un potențial impact asupra vieții civililor este un obiectiv militar, deoarece pentru Rusia, războiul este total”, a întărit Muzika.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite