Putin atacă „agenturili străine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retorica dintre ruşi şi occidentali este la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece încoace. În ultima sa intervenţie antioccidentală, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a acuzat că unele servicii secrete străine încearcă să destabilizeze frontierele Rusiei şi să se amestece în viaţa sa politică.

Cu ocazia unei vizite la cartierul general al Serviciului Rus de Informaţii Externe, preşedintele rus a ţinut să atragă atenţia că ţara sa este expusă la numeroase provocări puse la cale de servicii secrete străine.

Rusia „se confruntă cu o creştere a activităţilor agenţiilor străine de informaţii împotriva sa şi a aliaţilor săi“, a susţinut Vladimir Putin, aflat de 17 ani la putere şi în pre-campanie pentru obţinerea celui de-al patrulea mandat de şef de stat.

El a menţionat apoi ca provocări atacurile cibernetice, efectuate în scopul de a obţine informaţii sensibile, precum şi încercările de destabilizare a frontierelor Rusiei şi de influenţare a vieţii sale politice şi sociale.

Potrivit liderului de la Kremlin, graniţele statului rus sunt ameninţate de grupări teroriste sprijinite de spioni străini inamici.

Serviciile secrete străine nu se feresc „să susţină“ şi „să utilizeze ca armă grupări teroriste şi extremiste“ împotriva Rusiei, a spus el, fără a oferi detalii.

Este vorba de „încercări de a frâna dezvoltarea (Rusiei), de a impune confruntarea, de a destabiliza regiunile aflate în vecinătatea graniţelor noastre“, a apreciat Putin, desi, de fapt, ultimul său mandat de preşedinte este marcat pe plan regional de anexarea Crimeei şi susţinerea rebeliunii proruse din estul Ucrainei.

Această intervenţie vine după ce şeful statului rus a acuzat BBC că  face „propagandă“ pentru opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în prezent după gratii pentru organizarea unor proteste de amploare.

De cealaltă parte, occidentalii critică politica externă agresivă dusă de Rusia lui Putin faţă de vecini şi denunţă implicarea Kremlinului în treburile interne ale altor ţări, fiind evocate îndeosebi în ultimul timp Brexitul şi alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite