Putin apasă tot mai tare cu piciorul pe gâtul presei din Rusia. Jurnaliştii anti-Kremlin, agresaţi şi arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestare in Rusia a unui manifestant pro-Navalnii FOTO EPA-EFE
Arestare in Rusia a unui manifestant pro-Navalnii FOTO EPA-EFE

Pe măsură ce protestele organizate în sprijinul lui Alexei Navalnîi capătă anvergură, Kremlinul a început o campanie tot mai dură împotriva jurnaliştilor care ies din cuvântul autorităţilor.

Feodor Khudokormov, un jurnalist rus în vârstă de 19 ani, era la datorie în timpul protestelor din Moscova, purtând vesta specială de culoare galbenă care semnaliza că este jurnalist. Respectarea acestei reguli n-a părut, însă, să conteze. Un poliţist care bătea un protestatar s-a oprit şi şi-a îndreptat atenţia către Khudokormov. Acesta i-a explicat că este jurnalist şi i-a arătat legitimaţia de presă. Rezultatul: două lovituri de baston în cap şi o vizită la secţia de urgenţă a unui spital din capitala Moscovei. Diagnosticul: comoţie şi răni craniene. 

Tânărul jurnalist spune că intenţionează să reclame abuzul, dar nu-şi pune prea mari speranţe în şansele sale de reuşită. „Nu vreau să mă las pradă speranţei. O femeie a fost lovită în stomac în Sankt Petersburg în urmă cu zece zile şi nu a fost începută nicio urmărire penală”, a spus acesta pentru publicaţia The Independent

Violenţa poliţiei ruse nu e o surpriză. Încă de la începutul protestelor organizate în sprijinul lui Navalnîi , poliţiştii au bătut, hăituit şi arestat  protestatarii fără nicio remuşcare. Cu toate acestea, presa a fost în general ferită de abuzurile poliţiei - cel puţin până acum, ultimele zile indicând tot mai mult că autorităţile au schimbat strategia în această privinţă: jurnaliştii sunt şi ei, acum, ţinte care pot schingiuite.

Semnalul dat de poliţişti în stradă îşi găseşte corolar în cadrul campaniei duse la nivelul sistemului juridic. Miercuri, un tribunal din Moscova a hotărât arestarea unui jurnalist critic la adresa sistemului de justiţie din Rusia. Serghei Smirnov, editor al publicaţiei Mediazona specializat în reportaje despre sistemul de represiune al statului rus, a fost trimis la închisoare pentru 25 de zile pentru că a distribuit o glumă pe platforma socială Twitter.

Sentinţa vine după o lungă campanie de intimidare şi hărţuire la adresa jurnalistului, inclusiv razii la locuinţa sa personală şi la locuinţa mamei sale.

Un alt jurnalist, Nikita Girin, a fost reţinut în timp ce îşi făcea meseria la un miting şi a primit o sentinţă de încarcerare pentru 14 zile după o audiere care a durat în jur de 10 minute.

Chiar dacă închisorile încep să fie tot mai pline în principalele oraşe ale Rusiei, Kremlinul nu pare că intenţionează să-şi schimbe politica faţă de critici. Miercuri, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a luat apărarea poliţiştilor, spunând că acţiunile acestora, chiar dacă dure, sunt justificate dat fiind faptul că protestele nu sunt autorizate.

Peste 1000 de oameni au fost arestaţi la Moscova, iar clipurile video de pe reţelele sociale arată violenţe şi brutalitate ieşită din comun din partea forţelor de ordine care intervin împotriva protestatarilor care cer eliberarea lui Alexei Navalnîi, condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite