Putin a anunţat că se va întâlni cu Lukaşenko să discute despre integrarea dintre Rusia şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţie între Vladimir Putin (stânga) şi Aleksandr Lukaşenko FOTO kremlin.ru
Discuţie între Vladimir Putin (stânga) şi Aleksandr Lukaşenko FOTO kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri, la o ceremonie de acreditare a unor ambasadori străini, că se va întâlni pe 18 iulie cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a discuta despre „integrarea“ celor două ţări.

Preşedintele rus a făcut acest anunţ la Kremlin, la ceremonie participând şi noul ambasador al Belarusului în Rusia Vladimir Semaşko. Potrivit preşedintelui rus, întâlnirea sa cu Lukaşenko va avea loc la Sankt Petersburg.

„În acest an au loc numeroase evenimente prilejuite de 20 de ani de la Uniunea Statală (între Rusia şi Belarus, n. red.). Suntem dispuşi să continuăm aprofundarea legăturii cu partenerii belaruşi“, a spus el.

La sfârşitul lui 2018, Rusia şi Belarus au înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea integrării.  

Uniunea Statală Rusia-Belarus este o organizaţie internaţională formată în 1999 în baza asocierii a două tratate, şi anume Tratatul Uniunii Belarusului cu Rusia (1997) şi Tratatul Uniunii Slave (1999). Statele care alcătuiesc această organizaţie îşi păstrează integral suveranitatea.

Totuşi, Vladimir Putin este suspectat că ar putea opera modificări în acest tratat în sensul creării unui stat nou şi continuării astfel la putere după 2024, când îi expiră al doilea mandat consecutiv de şase ani la Kremlin şi ultimul permis de Constituţie în formula actuală.

Aflat de 25 de ani la conducerea Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a exclus orice unire cu Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite