Prigoana opozanţilor ultimului dictator din Europa. Fostul candidat la prezidenţiale belaruse Valer Ţapkala, nevoit să se refugieze de la Moscova la Kiev

0
0
Candidatura la alegerile prezidenţiale a lui Valeri Tapkala, fost ambasador al Belarus în SUA, a fost respinsă
Candidatura la alegerile prezidenţiale a lui Valeri Tapkala, fost ambasador al Belarus în SUA, a fost respinsă

Omul de afaceri Valeri Ţapkala , fostul ambasador al Belarus în SUA, un critic al preşedintelui belarus Aliaksandr Lukaşenko, care luna trecută a fugit din ţară împreună cu copiii săi, după ce candidatura sa şi a altora au fost respinse pentru alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare, a părăsit Rusia pentru Ucraina.

Un purtător de cuvânt al lui Valeri Ţapkala a declarat astăzi că politicianul în vârstă de 55 de ani şi fondatorul unui important parc de înaltă tehnologie din Minsk - care a fost văzut de unii ca un contracandidat serios al lui Lukaşenka, se afla în drum spre Kiev de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt, Aliaksei Urban, nu a oferit detalii şi nu a spus de ce Ţapkala, care a fugit pe fondul zvonurilor despre iminentul său arest, a preferat capitala Ucrainei faţă de Rusia.

Anunţul vine cu şapte zile înainte de votul din 9 august, care este precedat de detenţii şi arestări, şi descalificări dubioase ale candidaţilor, şi pe fondul unor manifestaţii ample la mitingurile electorale ale candidatei Sviatlana Ţihanouskaia, mitinguri la care participa zeci de mii de oameni.

Cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la un miting al opoziţiei la Minsk. Svetlana Tihanovskaia, o novice în politică, a mobilizat aproximativ 34.000 de oameni într-un parc din capitala belarusă Minsk, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna.

Aceasta marchează cea mai mare acţiune a opoziţiei în fosta republică sovietică în ultimii ani.

Oponenţii preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko îşi pun toate speranţele în Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, care intenţionează să-l conteste pe liderul aflat la putere de mai mult de un sfert de veac, la 9 august.

Soţul ei, Serghei Tihanovski, un blogger proeminent, este unul dintre cei doi principali adversari care au fost încarceraţi şi cărora li s-a refuzat înregistrarea pentru a candida. Celălalt este Viktor Barbariko. Un al treilea potenţial puternic candidat, Valeri Ţepkalo, a fugit din ţară.

Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Tihanovskaia

a respins aceste acuzaţii la miting.

Dacă va câştiga, Tihanovskaia intenţionează să organizeze noi alegeri şi să elibereze toţi deţinuţii politici, inclusiv soţul ei, a declarat ea la miting.

"M-am săturat să accept totul, am obosit să tac şi m-am săturat să mă sperii", a spus ea, adăugând că vrea să schimbe

sistemul, dar nu să fie ea însăşi la putere.

Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est, situată între Rusia şi statul membru UE Polonia.

El candidează pentru un al şaselea mandat.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite