Prietenia ruso-austriacă pusă în pericol de descoperirea unor spioni ai Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin la nunta şefei diplomaţei austriece
Preşedintele rus Vladimir Putin la nunta şefei diplomaţei austriece

Autorităţile austriece anchetează un agent de contrainformaţii care este suspectat că ar fi transmis Rusiei secrete de stat, relatează cotidianul Kronen Zeitung, acesta fiind al doilea caz de acest fel dezvăluit în ultimele zile, informează agenţia Tass.

Potrivit cotidianului austriac, suspectul lucra pentru Oficiul de Protecţie a Constituţiei şi Antiterorism, agenţia internă de informaţii din Austria. Agentul riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Ancheta în acest caz, dezvăluită duminică de Kronen Zeitung, a fost iniţiat în urmă cu un an. 

Ambasada Rusiei la Viena a refuzat să comenteze informaţiile vehiculate de presă. Pe 9 noiembrie, autorităţile au anunţat că au reţinut un colonel în retragere al armatei austriece care este suspectat că timp de peste două decenii ar fi furnizat informaţii serviciilor ruse de spionaj. Procurorii intenţionează să solicite arestul preventiv după interogatoriu.

Reţinerea şi deconspirarea sa a fost posibilă datorită cooperării internaţionale. Împotriva acestui ofiţer a fost intentat un dosar penal”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării de la Viena, notează TASS. Ziarul Kronen Zeitung scrie că bărbatul ar avea 70 de ani, iar pentru serviciile sale, spionul ar fi primit cel puţin 300.000 de euro.

Ministrul de Externe de la Viena, Karin Kneissl, şi-a anulat vizita planificată la Moscova, după ce Ministerul Apărării al Austriei a confirmat reţinerea unui colonel care a spionat în favoarea Rusiei. Karin Kneissl trebuia să se deplaseze la Moscova la începutul lunii decembrie. Decizia este destul de controversată, întrucât, în vara acestui an, oaspete de onoare la nunta ministrului Kneissl a fost însuşi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Ambasadorul Austriei la Moscova, convocat la MAE rus

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat vineri pe ambasadorul Austriei Johannes Eigner la Moscova. Într-o primă reacţie, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat „neplăcut surprins“ de acuzaţiile Vienei. La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Viena a fost convocat de ministrul de externe austriac Karin Kneissl. Cancelarul austriac Sebastian Kurtz a decarat că, în această etapă, partea austriacă solicită „informaţii transparente” din partea Rusiei. Cu toate acestea, el nu a vorbit despre posibila expulzare a diplomatilor ruşi în legătură cu scandalul.

„Astfel de acţiuni nu vor îmbunătăţi relaţiile noastre cu Rusia, o astfel de abordare este inacceptabilă”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurtz, la o conferinţă de presă specială cu ministrul apărării în cadrul căreai au fost facute publice detaliile scandalului de spionaj cu Rusia. Austria este una din puţinele state membre ale Uniunii Europene care a menţinut contacte diplomatice strânse cu Rusia în pofida conflictului din Ucraina şi a cazului de otrăvire pe terotoriul Marii Britanii a fostului spion rus Serghei Skripal.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite