Până la un milion de ruși ar putea fi mobilizați, potrivit unui paragraf ascuns din decretul semnat de Putin

0
Publicat:

Articolul șapte din decretul de mobilizare semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, permite Ministerului rus al Apărării să înroleze în armată un milion de cetățeni, a declarat pentru Novaya Gazeta Europe o sursă din cadrul administrației de la Kremlin. 

Rușii sunt încurajați să se înroleze în armată FOTO Profimedia
Rușii sunt încurajați să se înroleze în armată FOTO Profimedia

Miercuri, portalul oficial de informații juridice a publicat o scanare a ordinului președintelui rus Vladimir Putin care a declarat „mobilizarea parțială" în Rusia. Articolul șapte a fost marcat cu mențiunea „doar pentru uz intern”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că articolul ascuns includea numărul de cetățeni ruși care vor fi înrolați în armată.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că [ministrul rus al apărării] Serghei Șoigu a spus în interviul său: 300.000 de persoane. Articolul menționează un număr de până la 300.000 de persoane”, a explicat el.

O sursă a Novaya Gazeta Europe din cadrul administrației prezidențiale subliniază că, la început, reprezentanții Ministerului Apărării au insistat ca textul întregului ordin să fie marcat „doar pentru uz intern”. Ulterior, s-a decis să fie clasificat doar articolul șapte, care se referea la numărul de persoane care vor fi mobilizate, a precizat sursa.

„Au schimbat numărul de mai multe ori și, în cele din urmă, s-au oprit la un milion”, a declarat sursa. 

Pentru a verifica aceste informații, Novaya Gazeta Europe a încercat să contacteze organismele executive care primesc de obicei textele complete ale ordinelor prezidențiale, inclusiv cele marcate „doar pentru uz intern”. Surse din mai multe ministere spun că nu au primit textul integral al ordinului și că nu îl pot accesa prin intermediul sistemului de gestionare a documentelor între agenții.

„Din contul meu de la sistemul de gestionare a documentelor, văd același text ca toată lumea: articolul șapte este ascuns”, spune un șef de departament de la unul dintre ministere.

Novaya Gazeta Europa subliniază că divulgarea conținutului documentelor marcate „doar pentru uz intern” duce la măsuri disciplinare sau la acuzații administrative. Nu același lucru se poate spune despre documentele marcate „confidențial”, „secret” sau „strict secret”, a căror divulgare a conținutului poate duce la acuzații penale.

De la anunțarea mobilizării în Rusia, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care le interzic cetățenilor în rezervă să părăsească orașele lor.

Ieri, în întreaga Rusie au avut loc proteste împotriva mobilizării. Cel puțin 1.386 de persoane au fost reținute, relatează OVD-Info, un grup pentru drepturile omului care monitorizează arestările politice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite