Opozantul rus Aleksei Navalnîi va fi transportat în Germania în câteva ore, spun medicii din Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii ruşi s-au răzgândit şi vor permite transportul lui Aleksei Navalnîi în Germania după ce aceştia ar fi fost lăsaţi să examineze starea acestuia şi familia opozantului rus a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să intervină pentru transferul său.

Potrivit unor relatări ar fi o chestiune de ore, ambulanţa unui ONG german fiind pregătită să-l preia. Adjunctul şefului echipei medicale, Anatoly Kalinichenko, a spus că pacientul este stabil şi că doctorii au decis să permită transportul său în Germania, dar că acest lucru nu se va întâmpla imediat, ci în cursul zilei. Echipa lui Navalnîi a transmis pe Twitter că acesta ar putea pleca spre Germania „acum”.

Familia denunţă o încercare de muşamalizare a unei tentative de otrăvire şi faptul că acesta se află în pericol de moarte, după ce medicii au spus că nu s-au descoperit urme de otravă în corpul său şi că Navalnîi ar suferi de tulburări metabolice- acesta fiind diagnosticul pus de medicii din spitalul siberian Omsk, unde activistul anti-corupţie a fost dus de urgenţă, după ce i s-a făcut rău în timpul zborului spre Moscova.

Doctorii germani, cărora li s-a permis pentru scurt timp accesul în spital, au apreciat că acesta este apt de zbor şi că ambulanţa are toate dotările necesare pentru a-l transporta în siguranţă.

Soţia liderului opoziţiei ruse i-a scris preşedintelui rus solicitându-i să permită externarea soţului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că este decizia doctorilor şi că nu are nimic de adăugat, iar Kremlinul nu ia decizii, pentru că „noi nu suntem doctori”.

„Este decizia doctorului care îl tratează. Vorbim de un transport care i-ar putea ameninţa viaţa. Este concluzia doctorilor. Pacientul şi-a pierdut cunoştinţa după decolare. Pentru moment doctorii nu au stabilit o cauză”.

Peskov spusese anterior că Kremlinul nu a primit o solicitare oficială din partea echipei lui Navalnîi sau cel puţin nu ştie să fi fost una, în afară de apelurile pe reţelele sociale.

El a subliniat că testele toxicologice, unele „complicate”, necesită timp. Unele substanţe au fost excluse, dar alte rezultate sunt aşteptate într-o zi, două. Peskov a precizat că nu e la curent cu informări ale serviciilor speciale către preşedintele Putin despre rezultate ale investigaţiilior: „Nu văd niciun motiv pentru asemenea rapoarte”.

Soţia activistului a relatat că familiei nu i s-a permis să discute cu medicii germani care au fost escortaţi de poliţie în spital pe o intrare din spate. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite