OMS suspendă toate activităţile din Rusia. Biroul organizaţiei din Moscova ar putea fi închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

De menţionat că rezoluţia adoptată are doar un impact parţial, întrucât Rusia îşi păstrează dreptul de vot în Comitetul Executiv al OMS.

Pe 10 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a susţinut o rezoluţie care izolează aproape complet Rusia de OMS. Proiectul acestui document a fost înaintat de Ucraina. Potrivit Reuters, ca urmare a acestei decizii, OMS va lua în considerare posibilitatea de a muta biroul de la Moscova, precum şi de a renunţa la seminarii, conferinţe şi alte evenimente din Rusia.

Documentul intitulat „Situaţie de urgenţă în domeniul asistenţei medicale în Ucraina şi ţările vecine cauzată de agresiunea rusă” a fost aprobat de membrii Comitetului Regional al OMS: 43 de ţări au votat „pentru” şi doar trei – Rusia, Belarus şi Tadjikistan – „împotrivă”, iar 2 s-au abţinut”.

De menţionat că rezoluţia adoptată are doar un impact parţial, întrucât Rusia îşi păstrează dreptul de vot în Comitetul Executiv al OMS. Această problemă este planificată să fie luată în considerare în termen de o lună.

„Toţi trebuie să înţelegem astăzi participarea Rusiei, a personalului său medical, care nu şi-au exprimat niciodată poziţia împotriva războiului, dar o susţin în mod deschis. Conducerea sa politică, în orice caz, sub auspiciile OMS - este o pată pentru reputaţia organizaţiei. La fel şi dispreţul pentru munca medicilor ucraineni, dintre care 11 au fost ucişi de ocupanţii ruşi şi nu se vor mai putea întoarce niciodată la muncă. De aceea, mesajul nostru pentru această sesiune specială de astăzi este foarte simplu - pentru a opri influenţa Rusiei în luarea deciziilor privind îngrijirea sănătăţii ", a spus ministrul Sănătăţii al Ucrainei Victor Lyashko.

Rusia, cu mâinile în sânge până la cot, nu poate lua decizii în domeniul sănătăţii.

În mod similar, biroul Organizaţiei, care apără dreptul la sănătate şi la viaţă al fiecăruia, nu poate fi situat pe teritoriul statului criminal, a subliniat Lyashko.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite