O petrecere cu vedete îmbrăcate sumar a stârnit furia activiștilor ruși pro-război FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O prezentatoare de televiziune și influenceriță a fost amendată și un rapper a fost condamnat după ce imaginile de la o petrecere într-un club din Moscova la care au participat vedete îmbrăcate sumar au stârnit indignare publică în Rusia aflată în război, relatează BBC.

 Anastasia Ivleeva a fost amendată cu aproximativ 1100 de dolari FOTO via BBC
Anastasia Ivleeva a fost amendată cu aproximativ 1100 de dolari FOTO via BBC

Prezentatoarea de televiziune și influencerița Anastasia Ivleeva a prezentat scuze publice după ce a organizat o petrecere cu oaspeți semidezbrăcați într-un club din Moscova.

Tribunalul Lefortovo din Moscova a dispus ca  Ivleeva să plătească o amendă de 100.000 de ruble pentru că a găzduit petrecerea la care au luat parte mai multe vedete din Rusia.

„Aș dori să vă rog pe voi, oamenii, să-mi dați o a doua șansă”, a transmis ea într-un clip pe Instagram săptămâna aceasta.

Ea a fost condamnată pentru organizarea unui eveniment care reprezintă o încălcare a ordinii publice.

Totuși e posibil ca amenda primită vineri să nu fie nicidecum sfârșitul umilinței ei publice, notează BBC.

O Ivleeva plină de remuşcări a promis deja că va dona încasările din vânzarea biletelor unor organizaţii caritabile.

Între timp, o altă instanță a înregistrat un proces de un miliard de ruble împotriva ei pentru „prejudicii morale”, intentat de 22 de persoane care doresc ca ea să plătească această sumă unui grup care donează bani rușilor care luptă în Ucraina.

După petrecere, desfășurată pe 20 decembrie la clubul de noapte Mutabor din Moscova, în spațiul public a apărut clip cu celebrități rusești bine-cunoscute îmbrăcate în lenjerie intimă sau purtând doar o șosetă și pantofi.

Ceea ce trebuia să fie o petrecere privată a devenit rapid proprietate publică, pe fondul unui climat de intoleranță din ce în ce mai mare pe timp de război, notează BBC. Totodată, a servit ca o distragere a atenției de la furia rușilor față de prețul în creștere al ouălor.

Rapperul rus Vacio, a cărui ținută constând doar într-o șosetă a dus la arestarea sa, a primit de atunci o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru „comportament necuviincios”. Cunoscut și sub numele de Nikolai Vasiliev, el a fost găsit vinovat de promovarea „relațiilor sexuale netradiționale” și a primit o amendă de două ori mai mare decât Ivleeva.

Potrivit lui Steve Rosenberg de la BBC Rusia, bloggerii, parlamentarii și activiștii pro-Kremlin, care au susținut războiul, au fost furioși. „Cum pot vedetele să petreacă în asemenea manieră, în timp ce soldații ruși își pun viața în pericol în „operațiunea militară specială”?

„Soldații noștri din prima linie cu siguranță nu luptă pentru asta”, a declarat activista pro-cenzură Yekaterina Mizulina, care conduce Liga Rusiei pentru un Internet Sigur.

Ceilalți invitați au fost și ei pedepsiți în diferite moduri, de pildă concertele sau contractele de sponsorizare fiindu-le anulate. Unele dintre vedete ar fi fost scoase din  emisiunea preînregistrată de Revelion a Channel One.

Cântăreața veterană Lolita Milyavskaia spune că concertele ei au fost anulate și că este „eliminată de la televizor”. Anastasia Ivleeva nu mai este imaginea companiei de telefonie mobilă MTS, iar afacerea ei se confruntă cu un audit din partea serviciului fiscal.

Fosta participantă la Eurovision Dima Bilan și prezentatoarea TV Ksenia Sobchak și-au cerut de asemenea scuze.

Așa-zisul rege rus al pop-ului Philipp Kirkorov și-a prezentat și el remușcările profunde în fața publicului, spunând simplu: „Există momente în viața fiecăruia când intri pe ușa greșită”.

Considerat pe scară largă cântărețul preferat al președintelui Vladimir Putin, Kirkorov a făcut apel ca „greșeala” să nu-i afecteze cariera în Rusia pe care el a numit-o „singura țară în care exist ca artist și ca cetățean”.

Sugestiile conform cărora ar putea fi privat de „Ordinul de onoare” par a fi false, dar el a fost scos totuși de pe afișul unui film de Revelion intitulat „Ivan Vasilievici schimbă totul”.

Reluarea unui film popular din epoca sovietică îl prezintă pe Kirkorov în rolul lui Petru cel Mare, iar directorul canalului TV a spus că unele dintre scene sunt refilmate înainte de difuzare.

Între timp, Kremlinul a luat distanță față de revolta publică. „Haideți ca și eu și cu tine să fim singurii din țară care nu discută acest subiect”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Reacția publică puternică împotriva celebrităților ruse care au participat la petrecere a fost intensificată la comanda administrației președintelui Vladimir Putin, au declarat surse din guvern, Duma de Stat și administrația prezidențială pentru The Moscow Times.

„În primul rând, este vorba de a muta atenția cetățenilor și de a direcționa furia dinspre Kremlin către vedetele lacome”, a declarat un oficial al guvernului rus care a acceptat să vorbească sub condiția anonimatului,

Kremlinul nu a emis un răspuns oficial la eveniment. În schimb, propagandiștii de televiziune de top, precum și agențiile de aplicare a legii – poliția, tribunalele, autoritățile fiscale – s-au implicat rapid.

Organizatoarea, moderatoarea de televiziune și bloggerița Anastasia Ivleeva, a avut cel mai mult de suferit, fiind vizată de un proces colectiv de 10 milioane de dolari și pierzând contracte majore de sponsorizare în ultima săptămână.

Presa rusă a relatat că autoritățile au lansat un audit fiscal împotriva lui Ivleeva, pas care ar putea duce la urmărire penală.

Acest răspuns radical nu e posibil decât ca urmare a unei decizii politice și a unei comenzi de la cel mai înalt nivel, au spus oficialii ruși.

„Campania de discreditare a acestor vedete la această scară este absolut politică internă”, a spus un oficial rus care este implicat în sediul de campanie al lui Putin. „Fără aprobarea lui Putin și un ordin direct de la [supervizorul politicii interne Serghei] Kirienko și [supervizorul TV și mass-media de stat Alexei] Gromov, este pur și simplu imposibil.”

Oficialul a adăugat că ofițerii de securitate și Serviciul Federal de Securitate (FSB) au făcut lobby pentru un răspuns mai zelos.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite