Noi baze militare ruse. Rusia îşi extinde prezenţa militară în Siria, Kurile şi Arctica
0Rusia intenţionează să-şi extindă forţa militară în Siria şi să desfăşoare avioane la o a două bază aeriană din apropiere de Homs, scrie presa din Kuweit. În pus, Rusia va construi două noi baze militare pentru a-şi apăra graniţele „în stare de alertă“ în insulele Kurile, revendicate de Japonia.
Un contingent rus va fi desfăşurat în apropiere de baza aeriană Shayrat, aflată la 35 kilometri sud-est de Homs.
Baza aeriană Shayrat găzduieşte aproximativ 45 de hangare pentru avioane, fiecare hangar fiind fortificat pentru a putea face faţă unui atac, potrivit unei surse din comandamentul comun din Damasc al coaliţiei militare formate din Rusia, Irak, Iran, Siria şi Hezbollah.
De asemenea, Rusia a promis ca îşi va mări numărul avioanelor ce luptă în Siria la peste 100 în viitorul apropiat pentru a răspunde nevoilor forţelor terestre, potrivit aceleiaşi surse.
Rusia a început o campanie de atacuri aeriene în Siria la sfârşitul lunii septembrie, care au vizat mai ales opozanţii liderului sirian Bashar al-Assad din provinciile Homs, Hama, Latakia si Idlib. Moscova susţine că aceste atacuri au vizat şi poziţii ale Statului Islamic.
Noi baze militare ruse. Rachete antiaeriene S-400, la Latakia
Rusia a amplasat, săptămîna trecută, în Siria rachete antiaeriene S-400 pentru a-şi proteja avioanele ce desfăşoară misiuni în această ţară, decizie luată în urma doborârii unui avion de bombardament Suhoi Su-24 de către aviaţia turcă, relatează agenţia EFE.
„Sistemele de rachete antiaeriene S-400 sunt deja operaţionale. (...) Acum vom putea garanta mai eficient securitatea escadrilelor noastre în timpul acţiunilor împotriva teroriştilor din (gruparea) Statul Islamic“', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Televiziunea publică rusă a difuzat apoi imagini cu aceste sisteme amplasate la baza aeriană de la Latakia, situată la circa 30 de kilometri de frontiera turcă.
Rachetele S-400 sunt o variantă modernizată a sistemelor S-300, fiind în prezent cele mai perfecţionate mijloace de apărare antiaeriană ale armatei ruse. Raza lor de acţiune este de circa 250 de kilometri.
În cursul zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunţat că nava amiral a flotei de la Marea Neagră, crucişătorul Moscova, se află în apropierea coastelor provinciei siriene Latakia.
Nava este echipată cu rachete antiaeriene Fort şi are ca misiune principală protejarea avioanelor de atac ruse ce participă la raidurile din Siria. Rusia a mai precizat că va trimite în Siria încă 12 avioane de vânătoare tot pentru a consolida protecţia bombardierelor în timpul misiunilor.
Ministerul rus al Apărării a anunţat luni seară că avioanele militare Suhoi Su-34 care participă la misiunile din Siria vor avea, în afară de bombe, şi rachete aer-aer.
„În afară de bombele teleghidate de tip OFAB-500 şi KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, în premieră, cu rachete aer-aer. S-a luat această decizie pentru apărarea aeronavelor“, a declarat colonelul Igor Klimov, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.
În replică, Michelle Baldanza, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a avertizat că „sistemele de acest fel vor complica şi mai mult o situaţie deja dificilă în spaţiul aerian al Siriei. Măsura nu are niciun sens, dat fiind că reţeaua teroristă Stat Islamic nu are forţe aeriene“, asubliniat Baldanza.
„Aşteptăm ca Rusia să respecte Memorandumul de înţelegere privind siguranţa zborurilor militare deasupra Siriei şi să nu îndrepte aceste sisteme spre avioane ale coaliţiei internaţionale“, a adăugat oficialul american.
Noi baze militare ruse. 392 de cladiri" pe insulele Iturup si Kunashir
Rusia va construi două noi baze militare pentru a-şi apara graniţele în insulele Kurile, revendicate de Japonia, a anunţat, recent ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, citat de AFP.
„Prevedem construirea în total a 392 de clădiri“ pe insulele Iturup şi Kunashir, situate în nordul arhipelagului japonez, a declarat Shoigu, într-o întâlnire cu statul major.
Aceste iniţiative, care vizează întărirea prezenţei militare ruseşti deja existente în Kurile, vor permite de asemenea „asigurarea faptului că trupele şi materialul rămân în stare de alertă", a precizat el, adăugând că noile baze vor fi dotate cu infrastructuri pentru familiile militarilor care vor staţiona aici.
Prezenţa militară rusă pe insulele Kurile, unde trăiesc circa 19.000 de oameni, este un subiect sensibil pentru Japonia, care revendică acest arhipelag, anexat de URSS la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, după capitularea forţelor nipone.
Chestiunea acestor insule, pe care japonezii le denumesc „Teritoriile din nord“ şi care pentru Rusia fac parte din regiunea Sahalin, înveninează de decenii relaţiile dintre celă două ţări, în special pe plan comercial.
Noi baze militare ruse în regiunea Arctică
O unitate militară a armatei ruse va fi staţionată permanent în regiunea Arctică începând din anul 2018, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu
„Procesul de construire şi echipare a unităţii militare din regiunea Arctica va fi definitivat până în anul 2018“, a declarat Şoigu.
„Nu ascundem acest lucru de nimeni: practic, am finalizat construcţia unor baze militare în Arhipelagul Novosibirsk şi pe Insula Kotelni“, a spus ministrul rus al Apărării.
„Am avut nevoie de tehnologie militară modernă pentru protejarea frontierelor în zona Arctica“, a subliniat oficial