New York Times: Un general rus de rang înalt ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin

0
Publicat:

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, ştia dinainte că şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova, a relatat marţi cotidianul New York Times, citat de Reuters.

Generalul Serghei Surovikin - arhiva foto
Generalul Serghei Surovikin - arhiva foto

Publicaţia, care citează oficiali americani informaţi de serviciile secrete americane despre acest subiect, a relatat că responsabilii "încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acţiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârşitul săptămânii trecute".

Prigojin ar fi plecat în exil marţi în Belarus, în cadrul unui acord care a pus capăt unei scurte rebeliuni a unor unităţi Wagner în weekend, în timp ce preşedintele Vladimir Putin şi-a lăudat forţele armate pentru evitarea unui război civil, scrie Agerpres.

New York Times a relatat că oficiali americani au declarat, de asemenea, că există semne că şi alţi generali ruşi s-ar putea să-l fi susţinut pe Prigojin.

Reuters nu a fost în măsură să verifice aceste informaţii în mod independent.

Pentagonul nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a face un comentariu. Nici Kremlinul şi nici Ministerul rus al Apărării nu au răspuns pentru moment la întrebările Reuters.

Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon" de către media ruse, a fost numit la comanda tuturor trupelor ruse angajate în războiul în Ucraina în octombrie 2022. Însă în ianuarie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a desemnat pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, să supervizeze campania rusă în Ucraina, Surovikin rămânând adjunctul său.

Înaintea lansării rebeliunii, Prigojin se dezlănţuise împotriva lui Şoigu şi Gherasimov, blamându-i pentru eşecurile operaţiunii ruse în Ucraina şi pentru lipsa de sprijin din partea armatei pentru combatanţii grupului Wagner.

Surovikin a îndemnat grupul Wagner să renunţe la opoziţia sa faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor chiar înainte ca Prigojin să-şi conducă luptătorii într-un aşa-numit "marş al dreptăţii" spre Moscova. Plecând din oraşul Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a dat ordin unităţilor Wagner să se întoarcă din drum când acestea ajunseseră la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova, potrivit Reuters.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite