Rusia cere Venezuelei să preia controlul asupra exporturilor de petrol, în contul unor datorii

0
Publicat:

O companie petrolieră rusă îi cere companiei de stat PDVSA din Venezuela permisiunea de a prelua controlul exporturilor de la întreprinderile lor mixte pentru a relansa fluxul de numerar de la cele cinci companii, care au fost puternic afectate de sancțiunile SUA, au declarat pentru Reuters două persoane implicate în discuții.

Sonde terestre de petrol în amurg
Rusia vrea să preia controlul asupra exporturilor de petrol din Venezuela

Roszarubezhneft - o companie de stat din Rusia care a achiziționat activele majorului petrolier rus Rosneft (ROSN.MM) în Venezuela în 2020 - dorește să comercializeze țițeiul și păcura produsă de joint-ventures - similar cu un acord încheiat de PDVSA anul trecut cu producătorul american de petrol Chevron (CVX.N).

Cele cinci întreprinderi mixte ale lui Roszarubezhneft trebuie acum să se bazeze pe intermediari desemnați de PDVSA care preiau o mare parte din venituri pentru serviciile lor, au spus oamenii. Asociațiile mixte sunt datoare aproximativ 3,2 miliarde de dolari din vânzările gestionate de PDVSA, a spus una dintre persoane.

PDVSA îi datorează separat lui Roszarubezhneft aproximativ 1,4 miliarde de dolari din împrumuturile acordate anterior, a spus persoana, adăugând că PDVSA contestă această sumă.

Roszarubezhneft este gata să acționeze ca un cumpărător”, a declarat pentru Reuters una dintre persoanele familiarizate cu problema, folosind terminologia din industrie pentru a putea vinde mărfurile clienților.

Roszarubezhneft, ministerul rus al petrolului, PDVSA și ministerul petrolului și al afacerilor externe din Venezuela nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Rosneft a refuzat să comenteze.

Propunerea s-ar putea confrunta cu obstacole semnificative, deoarece ar necesita o modificare a legii venezuelene care reglementează exporturile sale de petrol și vine într-un moment în care PDVSA încearcă să-și refacă propriile finanțe, după ce un audit a constatat vânzări neplătite de miliarde de dolari pentru exporturile trecute.

Conform Venezuelei, compania petrolieră de stat deține controlul asupra vânzării exporturilor de petrol și combustibil. Cu toate acestea, PDVSA a acceptat anul trecut o soluție de soluționare cu Chevron, care a permis companiei petroliere americane să comercializeze țiței din asocierile sale mixte pentru plata datoriei și dividendelor restante.

Washingtonul a acordat Chevron o scutire de la sancțiunile americane privind vânzările de petrol venezuelean, astfel încât să poată recupera banii datorați, dar a spus că plățile în numerar către PDVSA sunt interzise.

Aprobarea cererii lui Roszarubezhneft ar putea oferi Rusiei o sursă suplimentară de numerar într-un moment în care sancțiunile occidentale pentru războiul din Ucraina i-au redus veniturile din petrol și au adâncit un deficit bugetar. De asemenea, ar putea ajuta PDVSA să facă progrese către obiectivul său de a crește producția de petrol a Venezuelei cu 40% în acest an.

Purtătorii de cuvânt ai Trezoreriei SUA și ai Consiliului de Securitate Națională au refuzat să comenteze. Departamentul de Stat nu a răspuns unei solicitări de comentarii, scrie Reuters.

Cererea de anul trecut a fost ignorată

O cerere similară formulată anul trecut de Roszarubezhneft către PDVSA a fost ignorată, a spus o altă persoană familiară cu discuțiile.

Este puțin probabil ca cererea actuală să fie acceptată dacă veniturile din export sunt destinate doar rambursării datoriilor, deoarece PDVSA și ministerul petrolului sunt ele însele concentrate pe generarea de fluxuri de numerar, au spus două surse familiare cu operațiunile PDVSA.

Orice modificare a legii hidrocarburilor ar necesita binecuvântarea Partidului Socialist Unit al președintelui Nicolas Maduro, care domină Adunarea Națională a Venezuelei.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft, după ce Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft, după ce Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft.

Rusia a fost de ani de zile un aliat apropiat al Venezuelei. Companiile sale petroliere au turnat miliarde de dolari în câmpurile petroliere ale țării din America de Sud înainte ca datoriile crescânde, durerile de cap logistice și sancțiunile americane să le pună în cale operațiunile.

Roszarubezhneft a achiziționat pachetul de acțiuni în asocierile mixte de la Rosneft în 2020, după ce Washington a sancționat două arme comerciale Rosneft, pretinzând că acestea erau implicate în vânzarea țițeiului venezuelean. Rosneft a negat acest lucru, numind sancțiunile drept „indignare”.

Producția de petrol la cele cinci întreprinderi mixte a scăzut, deoarece sancțiunile SUA au împiedicat investițiile și lucrările de întreținere și au descurajat mulți cumpărători de țiței venezuelean. Aceștia au pompat combinat între 103.000 și 120.000 de barili de țiței pe zi (bpd) în acest an, conform calculelor independente ale consultanților, care au cerut să nu fie identificați din cauza sensibilității informațiilor.

Fluxul de numerar, între timp, a scăzut din 2020, când PDVSA a trecut - în fața sancțiunilor SUA - la contractarea intermediarilor pentru exporturi, lăsând întreprinderile mixte cu profituri slabe din cauza reducerilor mari de preț, a tarifelor scumpe de transport și a rambursărilor obligatorii ale împrumuturilor.

Lipsa fluxului de numerar din vânzările de petrol a împiedicat activitățile întreprinderilor, lăsându-le cu greu să plătească cheltuielile pentru serviciile de foraj, achizițiile și costurile forței de muncă, au spus oamenii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite