Negocierile din Arabia Saudită. Rușii nu vor trupe de menținere a păcii din Ucraina
0Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Aleksander Grușko, a spus că Moscova este împotriva desfășurării unor forțe de menținere a păcii în Ucraina în cazul ajungerii la un acord de pace. Declarațiile au fost făcute în marja întâlnirii între delegațiile americane și ruse ce se desfășoară în Arabia Saudită.

„Rusia este categoric negativă cu privire la perspectiva apariției trupelor europene în Ucraina, indiferent de rolul pe care acestea îl joacă acolo”, a spus el în pauza după prima rundă de negocieri
În plus, Rusia nu vrea să vadă europeni la masa de negocieri privind războiul. Potrivit lui Grușko, dacă Europa dorește să contribuie la acest proces, ar trebui să înceteze furnizarea de arme Kievului.
Oficialii americani și ruși au început discuții la Riad despre războiul din Ucraina, pe fondul temerilor Kievului și capitalelor europene că Donald Trump vrea să pună capăt războiului în condițiile lui Vladimir Putin.
Secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, au început o întâlnire în capitala Arabia Saudită cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin.
Reprezentanții Statelor Unite și Rusiei au încheiat discuțiile la Riad , în urma cărora au convenit să înceapă negocierile privind războiul din Ucraina „la vremea potrivită”, a declarat Iuri Ușakov, consilier al președintelui rus și consilier pentru politică externă.
Potrivit acestuia, negocierile dintre Federația Rusă și Statele Unite „au decurs bine”, iar părțile au convenit să țină cont de interesele celeilalte.
„Este greu de spus încă că Federația Rusă și Statele Unite se apropie, dar s-a vorbit despre asta”, a adăugat el, menționând că contactele cu privire la Ucraina vor fi inițiate de echipe separate de negociatori ruși și americani la momentul potrivit.
Potrivit acestuia, decizia cu privire la cine va face parte din echipa de negocieri a Rusiei cu privire la Ucraina va fi luată de Vladimir Putin. Statele Unite, potrivit lui Ushakov, nu și-au numit încă reprezentanții.
„Americanii ar trebui să-și numească reprezentanții, iar noi îi vom numi pe ai noștri, iar apoi, probabil, munca va începe”, a spus el reporterilor, răspunzând la o întrebare despre momentul în care părțile pot începe contacte cu Ucraina.
El a mai menționat că delegațiile Rusiei și SUA au avut „o conversație foarte serioasă cu privire la toate problemele”.
Discuțiile din capitala Arabia Saudită sunt primele încercări la nivel înalt de a pune capăt invaziei pe scară largă a Ucrainei, ce a avut loc în urmă cu aproape trei ani, când discuțiile s-au prăbușit pe fondul cererilor imposibil de realizat ale dictatorului rus, notează corespondenții FT .
Adresându-se reporterilor înaintea discuțiilor, Trump a spus că Putin „dorește să oprească luptele” și a spus că nu crede că Putin vrea să preia toată Ucraina.
„SUA au făcut deja concesii semnificative lui Putin înaintea discuțiilor, respingând dorința Ucrainei de a adera la NATO și de a recâștiga controlul asupra terenurilor ocupate în prezent de Rusia”, cred corespondenții.
Concesiile ar putea să-l încurajeze pe Putin
Aceste concesii ar putea să-l încurajeze pe Putin, care nu a dat semne de compromis în ceea ce privește obiectivele sale de a retrage expansiunea NATO și de a transforma Ucraina într-un stat eșuat, a declarat Andrei Kozîrev, fost ministru de externe rus.
„Pentru Putin, Războiul Rece și obiectivele sale nu s-au încheiat niciodată: să submineze NATO, să divizeze SUA și Europa, să cucerească Europa de Est. Pentru că primește recompense teritoriale și strategice chiar înainte de a începe negocierile, el este încurajat să cucerească mai mult și să negocieze mai multe concesii umilitoare pe care le poate obține, întărind vechea mantră a Kremlinului despre un Occident slab democratic.
Schimbarea decisivă a Rusiei, combinată cu dorința lui Trump de a pune capăt rapid războiului, i-a determinat pe oficialii occidentali să se îndoiască de faptul că Kremlinul este cu adevărat interesat de orice alt acord în afară de capitularea Ucrainei și recunoașterea occidentală a sferei sale de influență.
„Dacă acordul oferă Ucrainei flexibilitate nelimitată în ceea ce privește armamentul și continuarea cooperării strânse cu Occidentul, Putin va fi mult mai reticent să accepte așa ceva”, crede fostul oficial american înalt.
El a adăugat că Putin „se teme că Ucraina va deveni pur și simplu mai puternică și mai aproape de Occident”, ceea ce ar priva Moscova de oportunitatea de a realiza o altă invazie în viitor.
„Dacă Putin este încrezător că poate domina Ucraina sau că Ucraina nu va putea primi sprijin din partea Occidentului, atunci s-ar putea întoarce cu o vigoare reînnoită”, crede oficialul.
În același timp, Katerina Shulman, de la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia din Berlin, observă că dorința lui Putin de a scrie regulile noii ordini de securitate este atât de puternică încât s-ar putea să renunțe la unele dintre revendicările sale față de Ucraina.
Un diplomat european a spus că problema este că Planul A al lui Putin este să „lupte în continuare”, mai degrabă decât să ducă discuții de pace.
„Știm că Trump vrea să oprească războiul, continuă să o spună. Dar Putin se va întoarce bucuros la război dacă nu obține ceea ce își dorește și poate continua să tragă afară”, a adăugat el.