SUA testează apele în discuțiile din Arabia Saudită cu Rusia, spune un general american
0Discuțiile din Arabia Saudită între delegația rusă și cea americană sunt menite să confirme faptul că președintele rus Vladimir Putin este serios în privința negocierilor de pace după ce i-a răspuns afirmativ în această privință președintelui american Donald Trump în convorbirea lor telefonică, apreciază generalul american în retragere Jack Keane într-o intervenție la Fox News.

Secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, au finalizat o întâlnire în capitala Arabiei Saudite cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin.
În opinia lui Keane, Ucraina va fi la masa negocierilor, în timp ce aliații europeni vor trebui să-și dovedească implicarea, atât cu propuneri, cât și cu disponibilitatea de a pune un accent mai pregnant pe apărare.
Putin i-a spus lui Trump că dorește „pace”, iar SUA vor să se convingă de autenticitatea acestei afirmații prin discuțiile din Arabia Saudită, apreciază generalul american în retragere.
Pe de altă parte, Rusia continuă să aibă cerințe nerealiste cu privire la un acord de pace, fapt care denotă o lipsă de seriozitate.
„În primul rând, nu vrea să negocieze cu Zelenski. Doi, vrea să controleze un teritoriu pe care nici măcar nu îl deține. În al treilea rând, dorește dezarmarea armatei ucrainene”, a spus el, adăugând că, neîndoielnic, Ucraina va avea „un loc la masa negocierilor în viitor”, altminteri nu poate fi vorba „despre negocieri reale”.
Cât despre un loc la masa negocierilor al Europei, generalul american a comentat declarația trimisului special pentru Ucraina al administrației Trump, potrivit căreia, realist vorbind, „asta nu se va întâmpla”.
SUA acționează ca mediator, iar în mod evident Ucraina este un partener, în timp ce Rusia nu este, totuși aceste țări sunt părțile aflate în război și, din acest punct de vedere, s-ar complica semnificativ negocierile dacă ar fi invitați și europenii.
În plus, asupra discuțiilor planează precedentul negativ al acordurilor de la Minsk, negociate de europeni, care s-au dovedit un eșec.
Interesele europene vor fi reprezentate în negocieri, dar Europa trebuie să se implice, să vină cu propuneri, idei și mai ales să-și consolideze armatele, după ce au avut alte priorități până acum, apreciază generalul american în retragere.
Va obține Donald Trump un acord de pace?
Într-un interviu, sâmbătă, la Fox News, Keane a spus că nu crede că Putin va renunța vreodată la obiectivul său pe termen lung de a prelua controlul asupra Ucrainei, chiar dacă va accepta un acord de pace în timpul mandatului lui Trump.
Keane a spus că este de părere că Putin este „dispus, la un moment dat, dacă înțelegerea i se pare în regulă, să accepte un acord de pace și o încetare a focului”.
„Dar nu a renunțat la obiectivul său strategic de a răsturna guvernul din Ucraina și de a prelua țara”, a continuat Keane.
Întrebat dacă crede că îi va fi dificil pentru Trump „să obțină genul de pace” pe care și-o dorește, Keane a spus că „nu”
„Cred că poate obține un acord de pace. Dar ceea ce cred că se va întâmpla este … este posibil ca el [Putin] să nu își asume obiectivul de a răsturna guvernul din Ucraina decât după ce Trump își încheie mandatul”.
„Totul este în joc pentru el. Are eșec strategic aici. El a crezut că invazia va avea loc în două-trei săptămâni, că oamenii vor capitula. Nu s-a întâmplat”, a spus Keane despre Putin.
„Și iată că intrăm în al treilea an”, a continuat el. „Realitatea este că este în joc președinția lui. Și cred că, totodată, viața lui este în joc dacă toate acestea îl vor arunca în aer.”
Trump le-a spus reporterilor duminică că e de părere că Putin „dorește să înceteze lupta”.
Întrebat despre ambițiile teritoriale ale lui Putin – și dacă crede că Putin vrea întregul teritoriu al Ucrainei – Trump a spus că i-a pus aceeași întrebare lui Putin.
„Cred că vrea să se oprească. Asta l-am întrebat. Pentru că dacă vrea să continue, asta ar fi fost o mare problemă pentru noi și asta mi-ar fi cauzat o mare problemă, pentru că pur și simplu nu putem lăsa asta să se întâmple”, a spus Trump.
„Cred că vrea să pună capăt. Și vor să se termine repede. Amândoi”, a continuat Trump, remarcând că și președintele ucrainean Volodimir Zelenski „dorește să pună capăt”.
Într-un interviu difuzat duminică la NBC News, Zelenski a dezvăluit că atunci când a vorbit ultima oară cu Trump, președintele ucrainean l-a sfătuit pe acesta să nu aibă încredere în Putin atunci când pretinde că vrea pace.